Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gledatelji u “Quasimodu” dolaze na pozornicu

30.03.2017. 22:00
Gledatelji u “Quasimodu” dolaze na pozornicu


Svega 80 mjesta na raspolaganju je za predstavu “Ubojstvo u klubu Quasimodo” u HNK Zadar čija je praizvedba zakazana za 6. travnja te dvije izvedbe u dva dana koja slijede nakon. Radi se o intimnoj predstavi čije gledalište će biti postavljeno na samoj pozornici, čime će se dobiti još direktniji upliv u samu radnju predstave koju je razvio je Bošnjak i to, kako kaže, slučajno.
– Nikad tekst nije došao neobičnijim putem do mene. Valjda nekih dvije godine, bljeskovi rečenica, lica, slika, mog nerazumijevanja… nešto me stalno vraćalo na dva čovjeka, kojima nije jasno životno stanje u kojem se nalaze. Tu je i neka žena, neka tajna, otkrivanje neke žudnje, kazao je na konferenciji u HNK Zadar Elvis Bošnjak.
Ta žena postala je junakinja iz pjesme Boba Dylana “Like a rolling stone” pa su se zatim umiješali motivi nekih drugih pjesama. Joh Lennon “Imagine”, David Bowie “Heroes”.
– I onda jedne noći, probudio sam se u tri sata i počeo govoriti dijalog, opet iz pjesme “Hey Joe”. Kud si si krenuo s pištoljem u ruci… zašto imaš pištolj… idem ubiti svoju dragu. Do jutra sam napisao pola komada, kazao je Bošnjak, pojašnjavajući kako je “Ubojstvo u klubu Quasimodo” jedan apsurdistički triler u kojem dva čovjeka pokušavaju otkriti u kakvom se to životnom stanju nalaze. To se događa kroz mnoštvo jezičnih igara ili smicalica i ovo mu je, dodao je, jedan od najdražih tekstova koje je napisao.
Redateljica, Nenni Delmestre istaknula je kako se pak radi o tekstu koji se može čitati na više nivoa.
– Možete ga gledati i kao triler i kao teatar apsurda, ali on ima i svoju dubinu koju buši ispod ovih razina, a to je naša potreba za čežnjom, za nečim što nekada nismo u stanju definirati. I taj dublji sloj teksta, nije ni transparentan ni potcrtan, kazala je Delmestre.
Ulogu Joe 1 igra Elvis Bošnjak, a ulogu Joe 2 igra Alen Liverić. Ženu igra Justina Vojaković Fingler. Za scenografiju, kostimografiju i koncept glazbe zadužena je Lina Vengoechea, a za oblikovanje svjetla Ivo Nižić. Predstavu prikazuju HNK Zadar i Kazalište PlayDrama.