Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obveze OB Zadar u dva mjeseca narasle milijun kuna

30.03.2017. 22:00


Nakon prošlotjednog sastanka ministra zdravlja Milana Kujunđića s ravnateljima općih i županijskih bolnica te KBC-ima, Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar osvrnuo se na teme o kojima je bilo riječi.
Zbog ogromnih dugova zdravstvo je “na aparatima” jer deficit premašuje sedam milijardi kuna. Sustav je neodrživ, a pacijenti strahuju kako bi se uštede mogle provesti na njihovu štetu, odnosno da bi se mogle smanjiti narudžbe za lijekove, posebice one skupe koji su nekima jedina opcija za izlječenje.
Zbog svega navedenog ministar zdravlja odlučio je češće održavati sastanke s ravnateljima hrvatskih bolnica u cilju smanjenja deficita i poboljšanja zdravstvenih usluga.
– Tema sastnaka bilo je financijsko poslovanje ustanova u protekla dva mjeseca. Ovim putem želimo ukazati na troškove koje je Opća bolnica Zadar u tom razdoblju imala, a koji se odnose na ispaltu pravomoćnih sudskih postupaka, situaciju oko Poliklinike te troškove dokumentacije za potrebe dnevnih bolnica. Sve zajedno rezultiralo je prikazanim manjkom prihoda nad rashodima, stoji u služebnom priopćenju ravnatelja OB Zadar. Pojašnjava razloge rashoda.
– Za izradu dokumentacije vezane za projekt “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptaciju i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju” ukupno je utrošeno oko 450 tisuća kuna. Daljnji rashodi nastali su za potrebe Poliklinike i to za ukupno izvršene radove. Naime, sukladno privremenoj situaciji dostavljenoj od strane izvođača radova na dovršetku i stavljanju u funkciju objekta Poliklinike, troškovi iznose 1,8 milijuna kuna s PDV-om, pojasnio je Čulina.
OB Zadar u odnosu na druge ustanove iste ili niže kategorije prednjači u utrošku skupih lijekova i potrošnog medicinskog materijala te ćemo u tom smjeru biti prisiljeni provesti određene uštede.
– Ukupne dospjele obveze krajem veljače 2017. godine porasle su u odnosu na stanje na dan 31.12.2016. godine u iznosu od oko milijun kuna, istaknuo je ravnatelj OB Zadar.
Rezutati poslovanja bolničkih ustanova u veljači pokazali su kako su u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježeni 20 posto manji rashodi. Prihodi se, istaknuto je na sastanku, ne mogu značajnije povećati, ali se istovremeno mogu smanjiti rashodi na način da se bolje kontrolira potrošnja lijekova, medicinskog materijala, broj zaposlenih, prekovremeni sati…
Ministar zdravlja najavio je kako će se ubuduće s ravnateljima KBC-a, te općih i županijskih bolnica sastajati jednom mjesečno kako bi se pratilo smanjenje deficita ustanova. Naime, u siječnju su hrvatske bolnice ostvarile manji deficit u iznosu od 40 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu kada je on iznosio oko 80 milijuna kuna, dok je ukupni hrvatski dug u zdravstvenom sustavu krajem prošle godine iznosio 7,7 milijardi kuna.
Naveliko se počelo pričati i o privatizaciji zdravstvenih usluga, otvaranju privatnih bolnica, ali i jačanju zdravstvenog turizma kako bi se smanjili dugovi u zdravstvu, a istovremeno održala kvaliteta usluga.