Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Predrasude i paradoksi

Autor:

30.05.2009. 22:00


Hrvati neuspješno ratuju s gospodarskim, odnosno potrošačkim predrasudama, suglasni su sa mnom ing. Vernazza i povratnik iz Pariza Vučkov.
Najčešće su: domaće je zdravo, zamrznuto je štetno, gnojivo i pesticidi su otrovi, gorko u bilju je opasno, uzgoj morske ribe škodi turizmu.
Svjedoci smo da je “domaće” vino izgubilo pridjev izvornog “nevinašca” jer su ga uspješno patvorili i mišturali suvremeni vinarski trovači upravo s tim nazivom.
“Domaća” jaja, odavno su proskribirana, kada su spretni trgovci skidali naljepnice s industrijskih jaja i prikazivali ih kao domaća, zaprljavši ih sa zemljom iz domaćih gnijezda.
Zamrznuta riba nikako da prodre u potrošnju, premda gotovo sva biva zamrznuta netom što je ulovljena. Trgovci se ne sustežu odmrznuti ribu i nanijeti milijune klica na nezaštićen proizvod, negoli zaštititi potrošače bezazlenim i prirodnim ledom u prodajnom ozračju.
Danas je i ekološki proizvod nemoguće proizvesti bez dodanih mineralnih gnojiva i pesticida.
A u gorkome okusu, primjerice kod voća i povrća i maslinovog ulja, nalaze se najzdraviji sastojci flavonoidi, procijandini, omega 3 kiseline i restervartoli, bez suvišnih i opasnih sladora.
Kako objasniti napade na pokušaj da se udovolji pasioniranim guračima male bijele loptice, poklonicima užitka da uguraju i osvoje neodoljive rupice na devet ili osamnaest buža.
Premda su to vođe suvremenih putničara, istaknuti potrošači, snažni promicatelji gospodarskog zamašnjaka Lijepe Naše.
Samo predrasude prebrižnih mogu zaustaviti izgradnju golf igrališta, oaza opuštenosti i mira, u zemlji paradoksa koja jedva da i kosi okućnice, održava travnjake i k tome ostavlja propadati 1,2 milijuna hektara neobrađene zemlje.
Vaš Bage