Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Napokon sigurniji put do škole

Autor: Katina Vrsaljko

30.05.2010. 22:00
Napokon sigurniji put do škole

Foto: A. SITNICA



Uskoro će se urediti Bihaćka ulica i dio Splitske, što će povezati frekventne putove. Nakon toga, ide se u proširenje i uređenje Puta Stanova, što je najvažnije zbog djece koja onuda svakodnevno idu u školu, a da nema ni pločnika, što je i opasno, govori Dukić
Jedna od starijih gradskih četvrti, Stanovi, počela se naseljavati 1806. godine, dolaskom Stanaraca iz Varoši, a danas broji oko 8.000 stanovnika. Tijekom urbanizacije, izgradnje stambenih objekata, većinom privatnih kuća, prometno uređenje Stanova nije najbolje riješeno, nije ostala niti jedna zelena površina, a niti neka bolja lokacija za izgradnju dječjeg igrališta koje je današnjim Stanarcima sve potrebnije.
O tome što je takva urbanizacija ostavila današnjem stanovništvu i kako će se ti problemi riješiti, razgovarali smo s Brankom Dukićem, predsjednikom Mjesnog odbora Stanovi.
Dječje igralište prioritet
– Kao i u ostalim djelovima grada, imamo problem s nedostatkom parkirnih mjesta, ali ne u tolikoj mjeri. Ipak, ovdje su većinom privatne kuće pa svatko više-manje parkira u svom dvorištu. Veći problem je prometno uređenje, no i tomu će uskoro doći kraj, govori Dukić, dodajući da je prometno uređenje Stanova jedan od prioriteta gradske vlasti.
– Uskoro će se urediti Bihaćka ulica i dio Splitske, što će povezati frekventne puteve. Nakon toga, ide se u proširenje i uređenje Puta Stanova, što je najvažnije zbog djece koja onuda svakodnevno idu u školu, a da nema ni pločnika, što je i opasno. Tako će se Put Stanova proširiti na dio zemlje koja je bila u privatnom vlasništvu, a zemljišta su otkupljena. Početku radova nadamo se krajem ove ili početkom sljedeće godine, a novac je predviđen iz gradskog proračuna za sljedeću godinu, govori Dukić.
Intenzivno se razmišlja i o dječjem igralištu.
Imamo nekoliko lokacija o kojim razmišljamo. Dječje igralište ovdje jako nedostaje, kao i dječji vrtić Ovdje djeluje jedan privatni i to je sve, a kako na Stanovima živi dosta obitelji s malom djecom, potreba za igralištem i vrtićem je velika, kaže Dukić.
Stanarci nisu baš zadovoljni ni sa sportskom strukturom.
Najčešće se koristi igralište Osnovne škole Stanovi, no i njega je potrebno obnoviti. Već niz godina se o tome razmišlja i izgleda da će se sljedeće godine krenuti u obnovu igrališta, zajedno s cijelom školom.
Uređenje okoliša zgrade MO-a
OŠ Stanovi otvorena je školske godine 1978./1979. i od tada nije imala cjelovitu obnovu, a kroz nju je prošlo mnoštvo učenika, dosta dugo i u četiri smjene, ističe Dukić te dodaje da na području MO Stanovi djeluje malonogometni klub Stanovi.
Osim mladih, sportskim aktivnostima se bave i umirovljeni Stanarci. Naime, u prostorijama Mjesnog odbora djeluje i podružnica Stanovi Udruge umirovljenika Zadar. Ispred zgrade odbora, u kojem je nekad bila osnovna škola, umirovljenici koriste i malo boćalište. Upravo se uređuje i okoliš te zgrade, posadilo se cvijeće, kao i svake godine.
Umirovljenici u svojim prostorijama kartaju se i druže. U prostorijama Mjesnog odbora se održavaju i probe naših klapa, a kako ima dovoljno mjesta, ustupamo ih za sve aktivnosti od javnog dobra Stanova, govori Dukić te ističe dobru suradnju s Društvom Stanaraca koje se brine za kulturna i sportska događanja.
Trenutačno su u pripremama za Stanarsku feštu koja će se održati 22. kolovoza.