Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Arheolozi se ponadali da su pronašli Donatov grob

30.05.2011. 22:00
Arheolozi se ponadali da su pronašli Donatov grob


Na sarkofagu sv. Anastazije slova su stilski isto oblikovana kao na ovom sarkofagu, a poznato je da je biskup Donat u Zadar donio njezine posmrtne ostatke, odnosno moći. Naravno da nas je zbog toga svih zanijela misao da se radi o Donatu. Bez obzira na to, ovaj nalaz je vrlo značajan. Sarkofag s latinskim natpisom u Hrvatskoj nije pronađen zadnjih stotinjak godina, kaže Smiljan Gluščević
Na Trgu Petra Zoranića otkrivena je crkva sv. Petra od Vitla te u njoj intaktni sarkofag, oboje iz 9. stoljeća, doba biskupa Donata. Arheolozi sumnjaju da je Donat tu crkvicu dao sagraditi kao obiteljsku grobnu kapelicu, a da je u sarkofagu možda čak pokopan Donatov rođak.
Sarkofag svećenika Grgura
Sarkofag je otkriven prije nekoliko dana za vrijeme kopanja kanala za provođenje instalacija na Trgu. Arheolog Jakov Vučić, voditelj arheološkog nadzora na uređenju Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, na sarkofagu je pročitao “ovdje počiva” na latinskom jeziku. Zatrpao je nalaz da ga zaštiti dok se ne ekipiraju svi stručnjaci.
– Još prije je na ovom mjestu otkriven natpis na kojem se kao graditelj spominje Donat te natpisi s imenima svetaca Hadrijana i Natalije, tako da smo imali spoznaju koje je vrijeme u pitanju. Nekoliko dana nisam spavao, nadajući se da su u sarkofagu možda posmrtni ostaci biskupa Donata. Ipak je utvrđeno da se radi o svećeniku prezbiteru Georgijusu Grguru, suvremeniku našeg biskupa Donata. Uz njega su u sarkofagu pokopane još najmanje tri osobe, rekao je Vučić.
Ono što je arheologe navelo da pomisle da su našli ostatke poznatog zadarskog biskupa je i stil slova na novootkrivenom sarkofagu.
– Na sarkofagu sv. Anastazije ista je početna forma natpisa i slova su stilski isto oblikovana, a poznato je da je Donat u Zadar donio njezine posmrtne ostatke, odnosno moći. Naravno da nas je zbog toga svih zanijela misao da se radi o Donatu. Bez obzira na to, ovaj nalaz je vrlo značajan. Sarkofag s latinskim natpisom u Hrvatskoj nije pronađen zadnjih stotinjak godina. Ovo je još jedna potvrda da je Zadar prebogat arheološkom baštinom i poticaj da svim radovima u staroj jezgri pristupamo odgovornije, kazao je Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja, zaduženog za nadzor i istraživanja na gradilištu.
CSI na zadarski način
Sarkofag je pronađen u crkvi sv. Petra od Vitla, velikoj svega četrdesetak metara kvadratnih koja se nalazi u samoj blizini srednjovjekovnih vrata grada i uz glavnu antičku ulicu. I prije je postojala spoznaja o toj crkvi, a kako kažu arheolozi, postoji mogućnost da ju je dao sagraditi upravo biskup Donat kao svoju grobnu kapelicu.
– Kapelica je cijela otkrivena, a istraživanja na terenu će se malo proširiti. Znamo da smo u tom dijelu limitirani novcem. Kosti su u jako lošem stanju. Nakon istraživanja antropologa, DNA analize i C14 metode, znat će se starost nalaza, osobna starost pokojnika, spol i u kojem su srodstvu. To je pravi CSI na zadarski način, kazao je Gluščević.
U samom sarkofagu je, uz brojne kosti, pronađen i prsten. Na terenu se moglo čuti da je prsten pronađen na prstu od, najvjerojatnije, petnaestogodišnje djevojke. Uz crkvu su pronađene i dvije grobnice, a samo u jednoj je bilo 10 pokojnika.
– Zašto se na tolikom prostoru pokapalo toliko ljudi, još ne možemo znati i istraživanja su još u tijeku. Hoće li se ova kapelica u projektu uređenja Trga Petra Zoranića posebno istaknuti, to će odlučiti konzervatori, istaknuo je Gluščević.S obzirom da je tematsko uređenje Trga Petra Zoranića inspirirano upravo arheologijom, a staklena okna kroz koja se vide nalazi nazvani “prozorima u prošlost”, bit će zanimljivo vidjeti kako će se neočekivani nalazi kapelice i sarkofaga uklopiti u uređenje Trga, koje bi na jesen trebalo biti sasvim gotovo.