Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Spasiti pučki govor od odumiranja

30.05.2012. 22:00
Spasiti pučki govor od odumiranja


Zatonski dijalekt i lokalni motivi na filmu pjesniku su samo sredstvo u obradi univerzalnih tema gdje se posebno mjesto pridaje domaćim žiteljima, domaćim običajima i domaćoj riči i zatonskim neponovljivim pejsažima. Želi se ukazati na važnost pučkog govora kojeg se na sve načine od strane autora želi ovim putem spasiti od mogućeg izumiranja


Miran Pavlović ovih je dana stihove šesnaest svojih najnovijih pjesničkih ostvarenja prožetih patriotskom, zavičajnom, sociološkom i ljubavnom tematikom posvećenih svome rodnom mjestu Zatonu i njegovim žiteljima kako u domovini tako i u inozemstvu, ekranizirao snimivši u produkciji “Vrsi filma” kratkometražni dokumentarni film u trajanju od 26 minuta pod nazivom “Zatvorene škure”. U filmu kojeg čitavo vrijeme trajanja prati odgovarajuća glazba, stihove pored samog autora čita i vrsni zatonski glumac amater Umbert Peša.
Riječ je, zapravo, o molitvenom putovanju u prošlost i služenje djedovini. Miranovi stihovi nabrajaju sve ono čemu prijeti zaborav, sve ono što danas još postoji kao zbirka stvarnih uspomena. Svima njima izvorište je ljepota rodnog mu Zatona. Pažljivim odabirom tema autor stvara moto svojoj poeziji života koja nije nastala na apstraktnim motivima već na stvarno proživljavanom životu u Zatonu, koji postaje ishodište pjesnikove avanture. Zatonski dijalekt i lokalni motivi na filmu pjesniku su samo sredstvo u obradi univerzalnih tema gdje se posebno mjesto pridaje domaćim žiteljima, domaćim običajima i domaćoj riči i zatonskim neponovljivim pejsažima. Želi se ukazati na važnost pučkog govora kojeg se na sve načine od strane autora želi ovim putem spasiti od mogućeg izumiranja.
Producent filma je sam autor, a kako smo u razgovoru sa njime i glumcem Umbertom Pešom doznali film o kojemu je riječ samo je uvertira za skorašnje izdavanje zbirke pjesama. Osim toga Miran upravo priprema rječnik zatonskog govora. On će sadržavati oko 5.000 riječi koje su se upotrebljavale kroz dugu i burnu zatonsku prošlost kao i o onima s kojima se Zatonjani trenutačno služe.
Montažu je napravio Krešimir Božić dok su izvrsno role statista odigrali amaterski glumci Mate Matešić, Marija Peroš, Zora Peša, Vojka Peša, Đurđica Mihaljković, Delfi Prizmić, Marcelila Bebek, Kristina Peša, Zoran Lisica, Umbert Peša, Milka Nemarić i Toni Nemarić. Na koncu kažimo kako će se uradak o kojem je riječ ovog ljeta najvjerojatnije uz pomoć zatonske Turističke zajednice prikazati domaćoj zatonskoj i široj javnosti i to na velikom platnu, a sve u sklopu tradicionalnog Zatonskog Kulturnog ljeta.