Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hrvatska slušala jedinstvene tkonske napjeve

Autor: Velimir Brkić

30.05.2013. 22:00
Hrvatska slušala jedinstvene tkonske napjeve


Po završetku mise veliko vjerničko mnoštvo uputilo se u procesiji, predvođeno don Ivanom i djecom koja su posipala latice cvijeća


Tijelovo, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove jučer je svečano proslavljena u Tkonu na otoku Pašmanu, u župnoj crkvi sv. Tome apostola. Pred kamerana HTV-a u izravnom dvosatnom televizijskom prijenosu misno slavlje i tradicionalnu procesiju je predvodio župnik don Ivan Rončević.
– Današnja svetkovina želi poručiti da vjera prelazi sferu privatnosti. Kršćanin nema pravo reći: moja vjera je moja privatna stvar; ja ću je aktivirati kada mi se sviđa. Zar treba moliti pred oltarom, a nakon izlaska iz crkve sasvim se drugačije ponašati?, zapitao se don Ivan.
U obilju kruha često puta zaboravljamo na Boga pa se ponašamo bahato i oholo. Opet u nestašici kruha okrivljujemo Boga za naše promašaje, nesposobnosti i za našu grešnost što opet nije ispravno. Biti svjestan da je Bog neprestano tu, ne zato što ja ne bi trebao, nego zato što ja trebam njega.
– Današnji blagdan želi nam osvijestiti koliko nas Krist ljubi, koliko je sebe predao, svoje tijelo i svoju krv, i tom žrtvom, On, jednom zauvijek pere naše grijehe i opačine te grijehe čitavoga svijeta, kazao je.
Svečanom ugođaju već tradicionalno je pridonijelo jedinstveno pučko glagoljaško pjevanje, muškarci na horu, žene u prvim redovima do oltara. Glagoljaško pjevanje je specifičan fenomen srednjovjekovne hrvatske glazbe.
Po završetku mise veliko vjerničko mnoštvo uputilo se u procesiji, predvođeno don Ivanom i djecom koja su posipala latice cvijeća. Zastalo se na četiri postaje gdje se molilo za djecu, obitelj, župu, za općinu Tkon, za sve žitelje u njoj.