Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kern: Uvjeren sam da stečaja neće biti

30.05.2016. 22:00
Kern: Uvjeren sam da stečaja neće biti


U vrijeme kad je Kern preuzeo većinski paket udjela u ovoj nekoć vrlo uspješnoj građevinskoj tvrtci s nekoliko stotina zaposlenika, ostali su samo direktor Zdravko Galić i Marica Kraljević, koja je obavljala administrativne poslove, a kao suvlasnici Stanko Zrilić i tvrtka Lignum u vlasništvu Ivice Jurjevića s ukupnim udjelima od svega 30-ak posto
Stečajna sutkinja Trgovačakog suda u Zadru Ardena Bajlo pokrenula je 30. svibnja postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka u tvrtci Gortan-Zadar d.o.o. te zakazala ročište zbog očitovanja o ovom prijedlogu za 16. lipanj.
Većinski vlasnik, koji je od prošlog tjedna i direktor ove građevinske tvrtke, Marko Kern, u telefonskom razgovoru samo je kratko prokomentirao kako je uvjeren da razloga za stečaj ipak neće biti.
Nezakonite radnje
Ovaj Zagrebački odvjetnik u suvlasništvo Gortan-Zadra ušao je koncem prošle godine kad je tvrtka već bila u financijskim problemima, odnosno predstečajnoj nagodbi, te je najavio konsolidaciju tvrtke s ciljem ispunjavanja uvjeta iz predstečajne nagodbe, oživljavanja tvrtke, zapošljavanja ljudi i otvaranja novih poslova. Kazao je i kako se odmah pristupilo “dubinskom snimanju” stanja u tvrtci kojim se u samom startu otvorila sumnja u nezakonite radnje koje “mirišu” na kaznene prijave, no nije precizirao o kojim osobama se radi.
U vrijeme kad je Kern preuzeo većinski paket udjela u ovoj nekoć vrlo uspješnoj građevinskoj tvrtci s nekoliko stotina zaposlenika, ostali su samo direktor Zdravko Galić i Marica Kraljević, koja je obavljala administrativne poslove, a kao suvlasnici Stanko Zrilić i tvrtka Lignum u vlasništvu Ivice Jurjevića s ukupnim udjelima od svega 30-ak posto. Na posljednjoj, nedavno održanoj Skupštini društva, dotadašnji direktor Zdravko Galić podnio je neopozivu ostavku, a tu funkciju preuzeo je Kern.
Kakva je sudbina nekadašnjeg građevinskog diva koji danas ima temeljni kapital od svega 316,100 kuna, bit će poznato za svega dva tjedna. Na ispitnom ročištu kod odlučivanja o prijedlogu za pokretanjem stečaja bi se sve karte trebale posložiti na stol, otkriti kolika su dugovanja Gortan-Zadra i prema kome, ali i obrnuto. Poznato je, naime, da se pred istim sudom još uvijek vode dva spora koja je Gortan-Zadar još prije dvije godine pokrenuo protiv Grada Zadra.
Rasprodali imovinu
Riječ je o potraživanjima iz Ugovora vezanog za izgradnju komunalne infrastrukture na lokaciji TIZ za dva različita iznosa – jedan “težak” 82.780.326,53 kune, a drugi 40.066.911,87 kuna. Grad Zadar Gortanu je uzvratio protutužbom za predaju u vlasništvo nekretnina na kojima je izgrađena komunalna infrastruktura na lokaciji TIZ-a gdje je ova tvrtka izgradila stambeno-poslovni kompleks. U međuvremenu, zbog neurednog podmirivanja dospjelih rata kredita koji je Gortan-Zadar podigao u OTP banci, ova je banka pred općinskim sudom u Zadru lani pokrenula ovrhu tijekom koje je rasprodana sva preostala imovina tvrtke, odnosno 50-ak stanova, parkirnih mjesta i poslovnih prostora. Utrženo je nešto više od 50 milijuna kuna, čime je podmiren tek dio duga.
Zamimljivo je spomenuti i kako je tvrtka Gortan-Zadar krajem 2010. godine osnovala tvrtku Gortan građenje pokušavajući tako riješiti spor s Gradom Zadrom oko preuzimanju terena na TIZ-u, odnosno plaćanja komunalnog doprinosa. Iz financijskih izvještaja tvrtke vidjelo se kako se poslovanje financira uglavnom kratkoročnim kreditima koje karakteriziraju visoke kamatne stope. Stoga bi na ročištu zakazanom za 16. lipanj na vidjelo mogli izići i neki stari “kosturi iz ormara”.