Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Starije osobe zbog neznanja često ostaju i bez imovine

30.05.2017. 22:00
Starije osobe zbog neznanja često ostaju i bez imovine


“Zaštita prava starijih osoba”, program je završnog projekta predstavljenog jučer u Zadru. Razmjenom iskustava i znanja stručnih osoba, edukativnim i savjetodavnim promotivnim aktivnostima projekt je predstavila Nives Ivelja, direktorica Udruge “MI” iz Splita.
– U godinu dana trajanja projekta okupili smo stručnjake zainteresirane stranke koji mogu pridonijeti podizanju razine svijesti i znanja u zaštiti starijih građana. Riječ je o pravnoj zaštiti starijih osoba, njihovoj sigurnosti, ostvarivanju prava iz sustava socijalne skrbi, navela je Ivelja.
Na završnici projekta istaknuti su primjeri starijih osoba koje su se susretale s poteškoćama smještaja u domovima za stare i nemoćne, konkretno državnim, ali i privatnim. Bilo je riječi i o zlostavljanju i maltretiranju starijih osoba, a Ivelja ističe kako srećom, u našem sustavu postoji odgovor za rješavanje ovih problema, ali i prostora za unaprjeđenje.
– Neki od konkretnih prijedloga koje smo iznijeli su veća transparentnost uvjeta za smještaj starijih osoba u državne domove, podizanje kontrole u privatnim smještajima kako bi se izbjegle situacije poput zanemarivanja i zlostavljanja starih i nemoćnih. Potrebno je ponoviti starijim osoba uvjete potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, rekla je Ivelja.
Upravo se prilikom sklapanja ovih ugovora starije osobe ne snađu najčešće, pa kasnije imaju poteškoća jer nerijetko u zamjenu za skrb ponude svoju imovinu, što druga strana u pojedinim situacijama vrlo vješto iskoristi, pa donedavne vlasnike stana ili kuće izbace na ulicu.
Bilo je riječi i o temi kako spriječiti prijevare starijih osoba, koje su na meti trgovaca i pružatelja različitih usluga i proizvoda, a nerijetko im se dogodi da budu oštećeni i zakinuti.