Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Grad bez naknade dodijelio 15 prostora

30.07.2011. 22:00
Grad bez naknade dodijelio 15 prostora


Od početka godine do danas, na temelju zaprimljenih zahtjeva, Grad Zadar je dodijelio ukupno 15 prostora bez naknade. Radi se uglavnom o neprofitnim udrugama što, smatraju u Gradu, pokazuje pozitivan odnos jedinice lokalne samouprave prema udruženjima civilnog društva koje je u Zadru sve jače.
U Veslačku ulicu 2 tako su se nedavno smjestili Udruga odgojitelja “Maraške”, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu, Liga protiv raka i Udruga Europa Donna.
Na otvorenju novog prostora dr. Josip Bubičić, predsjednik Lige protiv raka, koja postoji već 44 godine, istaknuo je da je s novim prostorom riješen veliki problem u normalnom funkcioniranju udruge.
Edita Tošćić, predsjednica Udruge odgojitelja “Maraške”, kaže pak da nisu bili ni svjesni koliko im prostor znači dok ga stvarno nisu dobili.
– Mi nismo prije ni podnosili zahtjev za prostorom jer smo se nalazili i radili po vrtićima, a i Gradska knjižnica Zadar nam je ustupila prostor kad god je bilo potrebno. No nedavno smo zaposlili pedagoginju za privatne vrtiće i njoj jednostavno treba ured. Tako da smo njoj preko Udruge osigurali radno mjesto, a mi smo dobili malen, ali vrlo adekvatan prostor, točno ono što nam treba. Osim toga, prisutnost u Udruzi pedagoginje korisna je za svih nas i za struku, kaže Tošić.
Stručna usavršavanja, kreativne radionice, formalni i neformalni sastanci, sad se mogu odvijati u novom prostoru.
– Možemo ostati koliko hoćemo i to potiče kreativni rad. Sad tek vidimo da je prostor bio nužan i tamo se osjećamo kao doma. Zato smo jako zahvalni Gradu Zadr, ističe Tošić.
Krasan prostor u Zrinsko-Frankopanskoj ulici na Relji dobila je Udruga roditelja hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Za razliku od onog prošlog, ovaj prostor je dostupan i osobama s invaliditetom, a u njemu je uređena i spomen soba hrvatskim braniteljima na koju su članovi Udruge posebno ponosni.
U ulici Bartola Kašića 3 (u zgradi “pegle”) smještene su Udruga malodobnih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga “Damir Tomljanović Gavran” i Prvi hrvatski redarstvenik. Udruga Seljačka sloga diljem svijeta smjestila se u Medulićevoj 2, a Društvo arhitekata Zadar u Ulici Kraljskog Dalmatina 2.
U ulici R.K. Jereta 5 prostor su dobili Lovačko društvo Dijana i Hrvatska socijalna liberalna stranka. Na Molatu je prostor dobilo Športsko-ribolovno društvo Molat.
Na Trgu Petra Zoranića prostor je dodijeljen počasnom konzulatu Republike Makedonije u Zadru, a na Poljani Šime Budinića prostor Providurove palače dodijeljen je Narodnom muzeju Zadar kao privremeni izložbeni prostor do uređenja Centra za baštinu u sklopu Providurove i Kneževe palače.