Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Santini prizemljio Balakova: Zadar – Hajduk 1:0

30.07.2011. 22:00
Santini prizemljio Balakova: Zadar – Hajduk 1:0


Zadar je uspio, u 2. kolu Prve HNL na Stanovima je pao „veliki” Hajduk. Splićani su većim dijelom utakmice imali terensku inicijativu, ali veće i bolje prigode imao je Zadar. Pametnom igrom i lucidnošću Santinija koji je u 51. minuti zatresao mrežu Kalinića prvoligaš sa Stanova ostvario je veliku pobjedu nad Hajdukom.
Opasni Zadrani
Hajduk je od prve minute krenuo ofenzivno prema vratima Ježine. Zadar se postavio u čvrsti blok na 40 metara od svojih vratiju i strpljivo čekao svoju priliku. Splićani odmah žele pokazati da su na Stanove došli po bodove, ali ne čini se da je Zadrane obuzeo strah. Prvu opasnu i za gol izglednu priliku imaju domaćini u 7. minuti. Jerbić se na 20 metara oslobodio svog čuvara i odapeo u bliži kut Hajdukova gola. Međutim, Kalinić je spreman, lijepom paradom otklanja opasnost.
Dvije minute kasnije gosti imaju 100-postotnu prigodu. Sharbini je preciznom loptom pronašao Vukušića koji vara Bilavera i s 12 metara gađa pod gredu. Međutim, i Ježina je poput mu kolege s druge strane i više nego spreman. Dvije odlične prigode u prvih deset minuta, miriše na pravi nogometni spektakl. Igrala se 13. minuta kada je Vasilj s 25 metara iskosa pokušao iznenaditi Kalinića, ali lopta je otišla preko okvira Hajdukova gola. Uzvraća Ljubičić na drugoj strani s 18 metara, lopta je fijuknula također iznad vratiju.U 18. minuti Tomasov ubacuje s lijevog boka iz slobodnjaka, Vejić tuče glavom, ali dovoljno samo da Ježina lagano pokupi tu loptu.
Igrala se 19. minuta kada Vasilj čini veliku pogrešku u svom kaznenom prostoru, spušta glavom loptu prema svom vrataru ne vidjevši da je Tomasov već krenuo na nju. Srećom po Zadrane Zadranin u dresu Hajduka je promašio veliku prigodu, lopta je fijuknula tik uz desnu vratnicu Ježininih vratiju. U 27. minuti u jeku napada gostiju, Zadar je mogao povesti. Bilaver je s desnog boka ubacio svijeću u kazneni prostor Hajduka koju je glavom okrnuo Mršić i stavio Kalinića na velike muke. Ipak, Hajdukov vratar je krajnjim naporom izbio loptu u korner.Bilen u 29. minuti okušava udarac s 40 metara, ipak prehrabro. Zadar se potpuno probudio, minutu kasnije Bilaver ubacuje, a  Jemes čisti izbacujući loptu u korner. Surać tuče u 32. minuti s 25 metara, Kalinić opet izbija u korner. To je bilo sve što se tiče prigoda u prvom poluvremenu. Ako sve zbrojimo i oduzmemo, Zadar je bio bolji od Hajduka. I što se tiče prigoda i što se tiče igre. Relativno lagano su prekidali napade gostiju iz Splita, koji su imali terensku inicijativu, i vrlo dobro otvarali polukontre prema gostujućim vratima.
Jedan, dva, tri – mat
Drugo poluvrijeme počelo je mlako, bez pravih prigoda s obje strane. Trener Balakov odmah mijenja, umjesto nevidljivog Vukušića ubacuje Ahmada Sharbinija. A onda u 51. minuti eksplozija oduševljena na Stanovima – Zadar je poveo. Bilaver je na desnom boku uposlio Jonjića koji dugo vuče loptu i upošljava Suraća, Zadrov kapetan primjećuje Santinija koji ulazi u kazneni prostor gostiju,  ubacuje loptu koja je preskočuila Vejića. Santini prsima primiruje loptu i neobranjivo gađa donji lijevi kut Kalinićevih vratiju – 1:0.
Dvije minute kasnije Hajduk je umalo izjednačio. James je uputio odličan centaršut s desne strane, a Ahmad Sharbini tuče glavom s5-6 metara. Međutim, kada siu već svi vidjeli loptu u mreži ukazao se Ježina i fantastičnom intervencijom spašava Zadar. Hajduk je krenuo na sve ili ništa. U 59. minuti odapeo je Anas Sharbini, lopta je prohujala tik uz domaća vrata.
U 64. minuti tuče Trebotić koji je nekoliko minuta prije zamijenio Inohu, Ježina odlično brani. U 75. minuti nakon suradnje braće Ahmada i Anasa Sharbinija ovaj potonji tuče vrlo neprecizno iz mat pozicije. Minutu kasnije Zadar je mogao zapečatiti ovu prekrasnu priču. Bilaver je na desnom boku promiješao Limu i ubacio odlično u peterac gostiju, aVejić u strahu od opasnog Gerca skoro pogađa svoju mrežu. Da nije bilo odličnog Kalinića Zadar bi vodio 2:0.
Hajduk u 87. minuti ipak trese mrežu Zadra, ali, gol je poništen. Vuković je primio loptu i s desetak metara „probušio” Ježininu mrežu, ali Pristovnik sudi igranje rukom. Čini se, potpuno opravdano. Do kraja utakmice gosti su sve pokušali ne bi li izjednačili, ali Zadrani se nisu dali. Velika pobjeda Zadrana – svaka vam čast!


 ZADAR – HAJDUK 1:0


ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 3.500. Sudac: Igor Pristovnik (Zagreb). Pomoćnici: Tvrtko Jureša (Zagreb) i Marin Čavlina (Zagreb). Strijelci: 1:0 Santini (51.). Žuti kartoni: Vasilj, Begonja (Zadar), Andrić, Lima (Hajduk). Crveni:-
ZADAR: Ježina 7, Con 6,5 (od 79. Banović -), Jonjić 7, Bilen 6,5, Bilaver 6,5, Jerbić 6,5,  Surać 7, Begonja 7, Vasilj 6,5, Mršić 6,5 (od 89. Ivančić -), Santini 7 (od 74. Gerc -). Trener: Dalibor Zebić
HAJDUK: Kalinić 6,5, Vejić 5,5, Inoha 5,5 (od 60. Trebotić 6), Lima 5,5, James 5,5, Andrić 6, Ljubičić 5,5, An. Sharbini 5,5, Tomasov 5,5 (od 72. Jelavić- ), Vuković 5,5, Vukušić 5,5 (od 46. Ah. Sharbini 6). Trener: Krasimir Balakov.




 INTERVENIRALA HITNA


U poluvremenu utakmice intervenirala je i hitna pomoć. Na istočnoj tribini pozlilo je jednom mladiću, dozvali su vozilo hitne pomoći koje dežura na stadionu. Vozač nije puno dvojio, skratio je put preko travnkjaka i u par minuta mladić je bio u voziliu hitne. Čini se da mu je već bilo malo bolje, ali sigurnosti radi odvezen je sa stadiona.


 NAVIJAČI SA SVIH STRANA


Na dijelu tribine gdje je bila smještena Torcida bilo je natpisa sa svih strana Hrvatske, al i izvan granica Lijepe naše: Skalice, Zagreb, Debeljak, Podstrana, Trogir, Čapljina, Benkovac… S druge strane Tornado je, iako u manjem broju razvio veliki transparent s natpisom „Skupa ćemo pasti, skupa ćemo rasti” i drugi još veći s istaknutom godinom 1965. godinom osnutka Tornada. Naravno nije izostalo i glasno skandiranje Hrvoju Ćustiću u 24. minuti. U svakom slučaju atmosfera i navijanje za pamćenje. A u 60. minuti i bakljada na tribini gdje je bila smještena Torcida. Odgovara i Tornado. Efektno, ali neprimjereno za sportska borilišta.