Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Karamarko položio vijenac, Dunja Gotovina na svečanoj sjednici

Autor: Siniša Klarica

30.07.2012. 22:00
Karamarko položio vijenac, Dunja Gotovina na svečanoj sjednici

Foto: Zvonko KUCELIN



Svečanom sjednicom općinskog vijeća, Pakoštane su obilježile dan svoje općine. Dan Općine Pakoštane obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić. Tom prigodom, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko položio je vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Miranjama. Međutim, šef oporbe nije nazočio svečanoj sjednici u Pakoštanama zbog otprije dogovorenih obveza na području Splitsko-dalmatinske županije. No umjesto Karamarka, „zvijezda” sjednice bila je Dunja Gotovina koja je, prema riječima općinskog načelnika Milivoja Kurtova prvi put nakon 11 godina sudjelovala na svečanoj sjednici općine u kojoj je počasni građanin njen suprug i haaški uznik general Ante Gotovina. Dunja Gotovina došla je u pratnji generalova prijatelja Željka Dilbera, a mnogi od nazočnih nisu propustili priliku da se pozdrave sa suprugom najpoznatijeg hrvatskog haaškog pritvorenika.
Govoreći o dosezima svoje općine načelnik Kurtov je naglasio kako jedini otok koji pripada Pakoštanima, Vrgada, danas nema problema s vodom kao ostali otoci zadarskog arhipelaga zahvaljujući upravo realizaciji projekata kojima su na čelu bili saborski zastupnici koji sjede u općinskoj vijećnici. Prije svega pohvale su išle na račun bivšeg ministra infrastrukture Božidara Kalmete kojem su društvo pravili HDZ-ovi saborski zastupnici Ana Lovrin, Branko Kutija, Martina Dalić, Josip Đakić, Ante Kulušić i Sunčana Glavak.
– Unatoč otežanom punjenju proračuna u ovim recesijskim vremenima Općinu Pakoštane  danas možemo svrstati među uspješne općine. Sve svoje funkcije uredno izvršavamo, a ove godine imali smo rekordnih 511.000 noćenja. U našoj općini za 1,7 posto je samnjen uvoz dok je izvoz povećan za 26 posto. No, posebno nas raduje što smo općina s najvećim natalitetom u Zadarskoj županiji jer da nije toga, uzaludne bi bile žrtve naših branitelja i svi naši projekti, rekao je između ostalog načelnik Kurtov.
Nazočne je pozdravio i zadarski župan Stipe Zrilić koji je najavio značajnije povlačenje EU sredstava od slijedeće godine kad Hrvatska pristupa Europskoj uniji. Zadarska županija, kaže župan Zrilić, spremno čeka taj trenutak i već je pripremila plan razvoja. Turizam i poljoprvreda, rekao je župan Zrilić, bi mogli uspjeti ako prodamo naše poljoprivredne proizvode turizmu.
Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja i nagrade.


PRIZNANJA OPĆINE PAKOŠTANE


Priznanja Općine Pakoštane, dodjeljuju se ove godine učenicima Osnovne škole Pakoštane, za osobite uspjehe u učenju i to: Filipi Maksan iz Pakoštana,, Matildi Čirjak iz Vrane, Lovri Krpeta iz Pakoštana. Učenici su sve razrede završili odličnim uspjehom, a na kraju osmog razreda ove školske godine proglašeni su najuspješnijim učenicima „generacije osmaša”. Priznanje su ponijeli i pjevači pjevačke sekcije Kulturno-umjetničkog društva Pakoštane koju čine: Jerka Šarin, Lenka Šarin, Ana Vukoja, Ivka Rosan, Mladenka Barešić, Bosiljka Šarlija i Zorka Rašin. Ovogodišnji laureat je i umjetnica Marieli Šarić iz Draga, koja je postigla poslovni uspjeh u izradi vlastitih, suvenira za što dobiva brojne nagrade. U znak poticaja za daljnji rad i poslovni uspjeh, kojim doprinosi promidžbi Općine Pakoštane, priznanje su dobili i Vjekoslav Kazija iz Draga za promicanje mjesnih običaja te pakoštanska poslovnica Partner banke iz Zagreb
“Nagrada Općine Pakoštane” kao izraz javnog priznanja Općine Pakoštane dodijeljena je nastavnici Ani Juričin iz Pakoštana, Udruzi Vitezovi vranski za predočenje povijesne baštine domaćim i stranim turistima i posjetiocima, podučavanje i vježbanje tradicionalnih borilačkih vještina – mačevanje, streličarstvo.
Počasnim građaninom Općine Pakoštane proglašen je posthumno general bojnik Blago Zadro. U obrazloženju odluke kaže se da se početkom demokratskih promjena, general Zadro aktivno uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključuje u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom. Priznanje se dodijeljuje u sjećanje na njegov ratni put iz Domovinskog rata, sjećanje na njegovu hrabrost u bitki za Vukovar, zapovijedanje legendarnom 204. Vukovarskom brigadom, vodstvo na Trpinjskoj cesti koja je prozvana „Groblje tenkova” kada je zaustavljena oklopna sila JNA, sjećanje na njegovu smrt u blizini Trpanjske ceste, na smrt njegovog sina u borbama kod Kupresa, na njegovu eshumaciju u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju, na godinu dana poslije identificiranje njegovog poginulog sina, sjećanje na sve žrtve iz Domovinskog rata koje počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju u Aleji hrvatskih branitelja, u znak spomena na legendarnog Blagu Zadru i svih koji su dali živote u obrani domovine. U ime nagrađenih, prigodnim riječima zahvalila se Ana Juričin.