Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na listi dužnika uglavnom “mrtvaci”

Autor: Suzana Bandić

30.07.2012. 22:00
Na listi dužnika  uglavnom “mrtvaci”

Foto: PIXELL



Uz nekoliko iznimaka državi najviše duguju tvrtke koje su već završile u stečaju poput Regionalne veletržnice Benkovac, PZ Nova zora, Trgo-Mikulić, Fortis-Zadar te košarkaški i nogometni klub kojima je dug “oprošten” kroz preoblikovanje


Vlada Republike Hrvatske, kao što je bilo i najavljivano, danas je objavila listu svih poreznih dužnika. Na šarolikoj listi mogu se naći državna poduzeća, građevinska poduzeća, sportski klubovi, ali i brojne osobe iz javnog života i poduzetničkih krugova među kojima ne nedostaje ni Zadrana.
Na najvišem mjestu “sramne” liste državnih dužnika, kada je riječ o Zadranima, nalazi se “ponos Zadra” – Košarkaški klub Zadar, koji je u fazi priprema za privatizaciju s dugom od vrtoglavih 33.042.505,15 kuna. 
Jedni u stečaju, drugi pred njim
Slijede Regionalna veletržnica Benkovac d.o.o. s dugom od 15.928.853,52 kuna, zatim Vjetruša d.o.o iz Sukošana, društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i turizam u vlasništvu Smilje Franić s dugom od 15.660.617,48 kuna te Adria d.d. Najveća tvrtka za preradu ribe na Mediteranu smještena u Gaženici našla se još prije nekoliko godina u financijskim problemima, no direktor Miodrag Lacić, koji se i sam nalazi na listi poreznih dužnika s 5,6 mil. kuna prošli je tjedan s rukovodstvom Podravke dogovorio model po kojem bi ta tvrtka trebala nastaviti s proizvodnjom, isplatiti svojim djelatnicima zaostale plaće, pa možda u neko dogledno vrijeme i podmiriti dug prema državi koji iznosi  15.073.056,21 kunu.
Na neslavnoj listi nakon Adrije nalaze se poduzeća Spinus – zaštita d.o.o. i Aerius d.o.o u vlasništvu Karmen i Roberta Rotara, slovenskih državljana koji hrvatskom proračunu trebaju isplatiti ukupno oko 27 milijuna kuna. Gotovo 13 milijuna kuna u državnu kasu dužan je uplatiti i Žarko Pavić, direktor tvrtke Tenis d.o.o. iz Bukovića kod Benkovca, a ukupno 11.834.659,74 kuna iz stečajne mase Poljoprivredne zadruge Nova Zora trebao bi za državu izvući stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro.
Na listi prvih 20 tvrtki koje nisu podmirile državna potraživanja našlo se i poduzeće Branimir d.o.o. u vlasništvu Željka Grbića s dugom od 8.026.868,82 kuna, ali i temeljnim kapitalom od 1.315.000,00 kuna.
Iznos od 7,5 milijuna kuna u državnu kasu trebali bi uplatiti vlasnici poduzeća Dimo d.o.o., a 6,7 milijuna država potražuje od poduzeća Trgo-Mikulić iz Biograda na Moru koje je već neko vrijeme u stečaju. Poduzeće za trgovinu i turizam Plava vala d.o.o iz Sutomišćice u vlasništvu Milana Kotura, također, se našlo u financijskim poteškoćama s dugom od 5.652.845,78 kuna, a svega nešto manje u državnu kasu dužno je uplatiti poduzeće Cityexpress d.o.o. registrirano na ime Branka Božića s iznosom duga od 5.600.885,75 kuna.
NK Zadar čeka mišljenje ministarstva
Za nešto manji dug, 5.480.366,58 kuna, Porezna uprava tereti NK Zadar, a što će biti s naplatom duga uvelike ovisi o ishodu nedavno provedene privatizacije. Kako smo doznali iz Ministarstva znanosti i športa, čije se mišljenje čeka kako bi bila sazvana Skupština kluba i objavljeni rezultati upisa dionica, u tom ministarstvu još uvijek čekaju na dio dokumentacije da bi kompletna procedura oko vlasničkih udjela bila legalizirana. Neslužbeno doznajemo kako je i u ovom slučaju “zapelo” upravo na neplaćenom porezu za iznos pozajmica koje su tijekom upisnih krugova pretočeni u vlasništvo nad dionicama kluba. To je i razlog zbog čega zadarskom prvoligašu sa Stanova još uvijek nije isključen i stečaj.
Među dužnicima su i građevinska tvrtka Mušić, Odlagalište sirovina u vlasništvu Mihe Marinovića Zrnića, zaštitarska tvrtka Zadar Security, Sinovčić d.o.o., Mataš-M.N. d.o.o koji duguje 3.903.102,20 kuna, a koliko je izgledna ta naplata ubuduće ovisi i o stečajnom upravitelju Frani Zvonimiru Negru. Oko 250 tisuća kuna manje od Mataša državi duguje Luka Lerga, vlasnik građevinskog poduzeća Lerga-gradnja d.o.o, zadarskoj javnosti poznat po sudskom procesu koji se protiv njega vodio na Županijskom sudu u Zadru, a vezano uz kredit i kamate koje je za potrebe gradnje poslovno-stambenog objekta podigao i nije uredno vraćao…
VIŠE U TISKANOM IZDANJU