Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najbolje klape na jednom mjestu

Autor: Z L

30.05.2013. 22:00
Najbolje klape na jednom mjestu


Udruga “Zadarske klape” sutra organizira 3. smotru klapa Zadarske županije pod nazivom “O mili Zadre moj”. Smotra će se održati na trgu ispred nove zgrade Kazališta lutaka s početkom u 20 sati, a nastupiti će 12 klapa (sedam ženskih i pet muških klapa). Posjetitelji će tako moći poslušati muške klape Bibinje, Kalelarga, Munita, Kožino i Sukošan i ženske klape Karmel, Luna, Libar, Uzorita, Peružini, Kondura i Kapric. Gost smotre je studentska klapa Študija.
Udruga “Zadarske klape” osnovana je 2005. godine u Zadru s ciljem promoviranja izvornog klapskog pjevanja i klapa sa područja Zadarske županije. U tom razdoblju udruga je organizirala niz zapaženih klapskih manifestacija kao što su koncerti “Klape u Donatu” i smotre klapa “O mili Zadre moj”, a posljednje dvije godine je i suorganizator Smotre klapa Zadarske županije, također udruga je objavila nekoliko nosača zvuka snimljenih na navedenim manifestacijama.
Klapsko pjevanje specifičnost je i autohtono nasljeđe Dalmacije, kulturna vrijednost kojom se možemo na najbolji način prezentirati svijetu. Klapsko pjevanje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, čime se na najbolji način potvrdila potreba njegovanja tradicionalnog načina klapskog pjevanja, što je osnovni cilj udruge.
Glavni pokrovitelji smotre su Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra.