Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Išlo se priko dvora, priko škrapa, kroz intrade, kroz vale i žale…

30.07.2016. 22:00
Išlo se priko dvora, priko škrapa, kroz intrade, kroz vale i žale…


U Bibinju ispred crkve sv. Roka u Staron selu, održana je prva Večer dalmatinske beside 2016. Tražilo se mjesto više, a među publikom su bili i načelnik Bruno Bugarija, donačelnik Šime Sekula, direktor Turističke zajednice Jure Fuzul, župnik don Zdenko Milić i drugi.
– U lipoj domaćoj besidi idrit ćemo kroz minulo vrime, priko dvora, priko škrapa, kroz intrade, kroz vale i žale, bosi, neka nas bode sikavac, neka nam se cidi suza, neka škići kukalo, neka grebe grlo, neka se duša napije lipote, neka kroz se naše težačke mučeničke žile napne brzica, neka nam ova večer bude evanđelje, a ne medika, u uvodu su rekli voditelji, Vesna Matešić iz Zadra i Šime Sikirić iz Bibinja.
Riječi su stvorene kad i čovjek i važne su baš svim kulturama, od bušmanskog plemena do slavne Atene i Rima i današnjih dana, ističu voditelji.
– Važno je i kako izgovaramo svaku rič, jer ona mora biti razumljiva, ona mora tješiti, liječiti, odgajati, zabavljati, povezivati, smirivati i poticati, rekao je Šime Šimunić, predsjednik mjesnog KUD-a Ivan Goran Kovačić.
Svoje stihove, riči i beside su govorili Ante Sikirić Krivin, Martin Fuzul, Samanta Pedišić, Anka Birkić, Silvija Budan, Ante Tičić i Tomislav Meštrić.
Razdraganoj publici su se predstavili i ženska klapa Garofuli, klapa Timbar, Veseli Bibinjci, Estera Dundović i Samuel Šindija.
– Kao da živimo u ružnom vremenu, kaže Ante Sikirić Krivin, u vremenu medike, a ne evanđelja.
Gradimo velike kuće, a u njima sve manje svita, autoceste su nam sve šire, a pogledi sve uži, sve više stručnjaka, a još više je problema, sve više medicine, a sve manje zdravlja, jedni umiru od gladi, a drugi od debljine.
Nakon dodjele zahvalnica svim sudionicima i autoru, idejnom začetniku Vesni Matešić, veličanstveno finale ove jedinstvene, povijesne bibinjske večeri završilo je zajedničkim pjevanjem pjesme “Croatio iz duše te ljubim”.