Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ljetni karneval privukao više od 200 maškara i gledatelja

30.07.2016. 22:00
Ljetni karneval privukao više od 200 maškara i gledatelja


Da Zatonjani znaju itekako feštati dokazali su još jednom iznova organiziravši po prvi put veselu i zanimljivu manifestaciju ¨Ljetni karneval¨. Unatoč ljetnoj nesnosnoj vrućini karneval je izazvao opće oduševljenje Zatonjana i njihovih brojnih domaćih i fureštih gostiju.
 Ljetna karnevalska povorka sastavljena od svih zatonskih uzrasta te gostiju iz Slovačke, Slovenije i Njemačke, na čijem se čelu vozio ¨omraženi¨ Krnjo, nakon okupljanja u mjesnom portu, otisnula se uz pjesmu, ples i ostale ¨munještine¨, obalnim pojasom do Jaza. Stigavši tamo pola su sata proveli u predstavljanju okupljenima svojih ljetnih maštovitih karnevalskih kreacija, nakon čega su se ponovno zaputili natrag u porat. Uz poznate dalmatinske taktove zadarskog glazbenog trija Grdelin (Elvis na gitari te Luka i Nikola na harmonici), dočekali su ih pripremljena okrjepa i hladna pića kuharskog trojca Ljubice Peše, Branka Peše i Ljubice Peroš.
Ovaj prvi ljetni karneval, u kojem je aktivno sudjelovalo preko dvije stotine maškaranog i nemaškaranog puka, sa svojim maštovitim odorama uveličala je maskirna skupina ¨Ninske vile¨s njihovom voditeljicom Ljubicom, kao i mladež iz mjesta Lipovac kod Vinkovaca, koja trenutačno ljetuje u Zatonu. Duhovito osmišljena i izvrsno organizirana ljetna manifestacija okončana je u kasnim večernjim satima, a umjesto da ga se spali na lomači, kako je to običaj za trajanja zimskih karnevala, zloglasni ljetni Krnjo svoj je život uz bučno odobravanje maškarane svite okončao nestankom u valovitom moru i morskim dubinama zatonskog porta.
 – Pod okriljem i uz financijsku potporu Turističke zajednice Zatona ovog smo se puta okušali u organiziranju ljetnoga karnevala. Držim da smo uistinu uspjeli. Posebno zadovoljstvo nam je kad smo vidjeli koliki su interes za sudjelovanjem pokazali naši sumještani, kao i domaći i strani gosti. I ovime poboljšavamo zatonsku turističku ponudu sa čime ćemo nastaviti i dogodine. Posebno se ovom prilikom zahvaljujemo našim gošćama iz Nina, a naredne godine pozvat ćemo maškarane skupine iz Privlake, Vira, Vrsi, Ninskih Stanova i drugih te grada Zadra, a možda nam se pridruže i skupine iz Slovenije, Češke, Poljske i drugih zemalja, rekla nam je predsjednica nedavno utemeljenog Društva rekreacije i sporta ¨Sv Nikola¨ Vesna Pavlović, kao i uime dopredsjednika Bruna Špara i njihovih suradnika.