Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Općinska nagrada Pogrmiloviću, priznanja Zelić, Škiljić i Miočevu

30.07.2016. 22:00
Općinska nagrada Pogrmiloviću, priznanja Zelić, Škiljić i Miočevu


Općina Pakoštane slavi svoj dan, 23-godišnjicu utemeljenja. Dan Općine Pakoštane obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama, u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić iz Draga i njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.
Trodnevna svečanost je započela u znaku sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svetom misom u crkvi sv. Nediljice u Vrani i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u velikoj dvorani Maškovića hana, najzapadnijem i najvećem svjetovnom spomeniku turske arhitekture u Europi.
– Općinsko vijeće na zadnjoj sjednici je donijelo odluku o zaduživanju kako bi se objekt opremio i do kraja godine stavio u funkciju, obznanio je načelnik Milivoj Kurtov.
Naime, ovo svratište i konačište u sklopu ekskluzivnog kulturno-povijesnog spomenika, čija je izgradnja započela 1644. godine, još uvijek nije u svojoj osnovnoj funkciji te nije otvoren gostima i turistima. U projektu vrijednom oko 23 milijuna kuna, osiguranih putem EU fondova, nije bio ukalkuliran interijer u vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna.
– Uz znatna uložena sredstva dajemo novi život Maškovića hanu, ali i novu ponudu turizmu ovoga kraja, osiguravamo nova radna mjesta i nadu u bolje i uspješnije sutra. Sve to dovodi da ćemo iduću svečanu sjednicu Vijeća održati uz nazočnost turista u Maškovića hanu, optimističan je pakoški načelnik.
Općina stipendira studente, sufinancira poljoprivrednike, financiraju zdravstvo, sport, kulturu i socijalu, te vatrogastvo. Za novorođeno dijete isplaćuju potporu od 5.000 kuna. 
Protekle godine u Općini Pakoštane je boravilo 77.660 turista koji su ostvarili 657.776 noćenja. Premda je najjača gospodarska grana turizam, ovo je ruralni kraj gdje se oduvijek živi i od zemlje:
– Pred nama je projekt navodnjavanja Vranskog polja, za koji je u završnoj fazi idejni projekt I. faze studija zaštite okoliša. Ukupna vrijednost projekta je 225 milijuna kuna, a prošle je godine u projektnu dokumentaciju uloženo 1,2 milijuna kuna, obznanio je zadarski župan Stipe Zrilić.
Priznanja Općine Pakoštane dodijeljena su učenici Nensi Zelić iz Vrane, koja je proglašena učenicom generacije školske godine 2015./2016., odličnom učeniku Petru Miočevu iz Pakoštana te Karmen Škiljić, istaknutoj članici Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane, osvajačici brojnih medalja na nacionalnim i međunarodnim biciklističkim natjecanja u brdskom biciklizmu.
Nagrada Općine Pakoštane dodijeljena je vokalnom pedagogu, pjevaču, dirigentu te voditelju klapa i pjevačkih zborova mr. art. Bojanu Pogrmiloviću iz Zagreba, umjetničkom direktoru Festivala klapa Školjka u Pakoštanima, od prvog festivala u 2008. godini.