Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turisti automobilima pohrlili na zadarska odredišta

30.07.2016. 22:00
Turisti automobilima pohrlili na zadarska odredišta


Posljednji vikend u srpnju, kako je bilo za očekivati, donio je prave gužve na svim cestama koje vode prema moru, pojačan promet na graničnim prijelazima, na ulazu u gradove i u trajektnim lukama.
Na naplatnim kućicama Zadar 1, na dionici autoceste A1, u subotu ujutro vladala je gužva u oba smjera, ali duljih čekanja nije bilo. kako su nam potvrdili djelatnici HAC-a. Uz prethodni, ovo je drugi po redu udarni turistički vikend, a kako su dodali, bilo je i većih gužvi, zastoja i čekanja.
Kaos u prometu zabilježen je nešto kasnije, kada su se stvorile kilometarske kolone ispred tunela Sv. Rok u smjeru Zagreba, gdje je kolona vozila bila 12 kilometara, dok je u smjeru prema Splita kolona bila nešto manja, 10 kilometara. Situaciju je dodatno otežala prometna nesreća kod odmorišta Marune između tunela Sveti Rok i čvora Maslenica, pa se stvorila kolona vozila od dva kilometra. Pojačan promet bio je i na ulazu u gradove, zbog čega su se povremeno stvarale kolone.
Unatoč upozorenjima HAK-a, kako se u dane vikenda očekuje pojačan promet na cestama, te preporuci o korištenju alternativnih pravaca, gužve u prometu jučer su bila i na Jadranskoj magistrali i na cesti kroz Liku prema Zagrebu.
Prošli vikend također su obilježile gužve na cestama, a mnogi turisti zamjerili su nespremnost djelatnika HAC-a zbog dugih čekanja, manjka informacija i upozorenja o korištenju alternativnih pravaca. Iako su se službe ovog vikenda bolje pripremile, slična situacija nije se mogla izbjeći.
Udarni vikend zabilježili su i u Luci Gaženica.
– Trajekti voze prema redu plovidbe, a gužvi ima. Posebno tražena destinacija je Dugi otok, ali i Preko, kazala je Marina, djelatnica Jadrolinije.
Uglavnom, dodaje, sve ide bez problema, no bude i poneka pritužba, najčešće kada se ne uspiju ukrcati u trajekt.
– Ne rezerviraju kartu prije, a ako je gužva ne ukrcaju se na prvi trajekt nego čekaju, pa se tada zna i čuti koja primjedba. Inače, sve prolazi bez većih problema. Iako nema sadržaja, ne bune se previše, imaju gdje popiti kavu, kupiti nešto za jelo, čekaonica je klimatizirana, tvrdi Marina.
Doduše, za trajekt na najprometnijoj liniji u Hrvatskoj, Zadar-Preko ne čeka se dugo, oko 45 minuta, jer ima 18 linija dnevno. Nešto dulje, oko tri do četiri sata, čeka se na trajekt za Dugi otok.
– Došli smo iz Zaboka, a na ukrcaj za trajekt za Molat čekamo oko pola sata. Nije strašno, malo je vruće, ali uskoro ćemo se ukrcati, rekla je Mirjana.
Vladimir iz Čazme bio je prvi u redu za trajekt za Sestrunj. On je, kaže, u Gaženicu došao jako rano, ali samo iz razloga što je na put krenuo jučer u tri sata ujutro, i to kako bi izbjegao gužve na autocesti.
– Krenuli smo rano, pa duže čekamo na ukrcaj. Najvažnije je da smo izbegli čekanje i kolone na cestama i naplatnim kućicama, rekao je Vladimir.
Gužve se tijekom vikenda očekuju i na međunarodnoj liniji Zadar-Ancona jer je početak kolovoza početak tradicionalnog feragosta, dvotjednog godišnjeg odmora za Talijane.