Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vrsaljko, Perica i Butić pune blagajnu NK Zadar

30.07.2016. 22:00
Vrsaljko, Perica i Butić pune blagajnu NK Zadar


Na Stanove stižu šoldi. Ne nitko se tu ne šali, to je činjenično stanje. Koliko i kada još uvijek je nepoznanica. Ali, da će stići to je istina. Naime, ovoga ljeta dva su poprilično velika transfera ostvarila dvojica bivših igrača Zadra. A treći je, bitno manji, na pomolu. A koliko u ovome trenutku bilo kakva financijska injekcija znači klubu sa Stanova suvišno je naglašavati. Klub je praktički više od godinu dana pod blokadom s manjim iznimkama i svaka “lipa” će im dobro doći. Barem da se smanji dugovanje i Klub počne normalno djelovati. Nadajmo se samo da će ti novci stići prije nego bude prekasno. A po svemu sudeći će i stići.
Krenimo redom. Šime Vrsaljko, igrač koji je prošao mlađe dobne kategorije Zadra ovoga je ljeta ostvario transfer života. Šime je na inzistiranje Diega Simeonea postao novi igrač Atletico Madrida. Vrsaljko je iza sebe imao odličnu sezonu u Sassuolu, članu Serie A. Dugo se u medijima špekuliralo da će Zadranin koji je nastupio i na Europskom prvenstvu u Francuskoj i koga svi vide kao nasljednika Darija Srne završiti u Napoliju. Međutim, Šime je izabrao ovogodišnjeg finalista Lige prvaka madridski Atletico. Visina transfera je ostala poslovna tajna, ali se navodno kreće oko 17 milijuna eura, a s bonusima bi mogao narasti i na 20. Onaj, posebno interesantan dio koji se tiče NK Zadra je da svi klubovi u kojima je Šime nastupao ili ponikao dobijaju dio kolača od tog transfera. A to su osim Sassuola, Genoa, Dinamo i Zadar. Šime je vrlo rano otišao iz Zadra u Dinamo i to u dobi od 14 godina pa bi, barem prema najavama, Zadar trebao dobiti između 1 i 1.5% od tog transfera. Također je upitna dinamika isplate ovog transfera. Naime, ako su Atletico i Sassuolo dogovorili isplatu u tri rate, svi ovi klubovi u kojima je igrao Vrsaljko dobivat će taj postotak u ratama. Sjetimo se transfera Luke Modrića iz Tottenhama u Real Madrid. I tada je Zadar tri sezone dobivao određenu svotu (ukupno se nagađalo od oko 300 tisuća eura) u tri sezone. U svakom slučaju mjesec dana od zgotovljenog transfera na Stanove bi iz Atletico Madrida trebala stići obavijest o svoti koju će dobiti Zadar, kao i o dinamici isplate.
Još jedan bivši igrač Zadra ovoga je ljeta transferiran iz jednog kluba u drugi. Stipe Perica je i službeno postao igrač Udinesea. Perica je prošlu sezonu odigrao u članu Serie A iz Udina, ali kao igrač Chelsea na posudbi. Očito zadovoljan njegovim nastupima Udinese je odlučio otkupiti ugovor mladog hrvatskog napadača i s njime potpisao višegodišnji ugovor. Inače, Perica je prije Udinesea dvije sezone proveo na posudbi u nizozemskoj NAC Bredi. Stipe je u razgovoru za Zadarski list potvrdio da je Udinese otkupio njegov ugovor po prije dogovorenoj klauzuli za četiri i pol milijuna eura. Još nam je u friškom sjećanju trenutak kada je Perica kao sedamnaestogodišnjak prodan iz Zadra u Chelsea. Tada se pričalo kako je ovaj transfer bio težak oko dva milijuna eura, a pitanje je koliko je tog novca došlo do Stanova. Jer, tada bi taj novac bio dovoljan da Zadar solidno živi barem dvije, ako ne i tri sezone. Ali, to najvjerojatnije nije bilo tako pa sumnjamo da je taj novac od transfera stigao na Stanove. Ali, to je predmet nekih drugih istraga. U svakom slučaju Zadar će na račun transfera Stipe Perice dobiti određena novčana sredstva. A s obzirom da je Stipe Zadar napustio kao seniorski igrač s ugovorom, taj postotak je puno veći nego u slučaju Šime Vrsaljka. Navodno bi on mogao iznositi oko 3%.
Da ne bi sve ostalo na transferima bivših igrača Zadra pobrinuo se Karlo Butić. Ili, točnije bi bilo reći, pobrinut će se. Prema pisanju talijanskih medija Karlo Butić nadomak je prelaska u Inter iz Milana. Mogućnost tog, za Nogometni klub Zadar senzacionalnog transfera, najavio je ugledni talijanski dnevnik Corriere dello Sport, a prema našim informacijama, vrlo je izgledno da bi ovih dana mogla stići i službena potvrda. Preostalo je još riješiti neke detalje i 17-godišnji zadarski napadač trebao bi preseliti u crno-plavi dio Milana. Ili bolje reći 18-ogodišnji s obzirom da Karlo 21. kolovoza postaje punoljetan i navodno će tada biti potpisan ugovor s njime. Butić je pozornost na sebe skrenuo odličnim igrama još u mlađim kategorijama kluba sa Stanova, a prošle je sezone u seniorskom dresu Zadra odigrao većinu utakmica u Drugoj HNL i postigao šest golova. Mladi prkoški talent tako bi trebao postati drugi Zadranin koji će sljedeće sezone igrati u klubu iz Serie A, nakon Stipe Perice, koji je nedavno potpisao za Udinese. Očekuje se da će karlo zaigrati za drugu momčad Intera u Primaveri. Što se tiče odštete koju će Zadar dobiti za Butića ona je navodno oko 30, tj. 35 tisuća eura.