Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

S Plovanije zalet za London

30.08.2011. 22:00
S Plovanije zalet za London


Statistike mi daju dobre šanse da uspijem, ali praksa je nešto drugo – ističe Jarloni


Proteklog tjedna  je u Zadru na pripremama  bilo 11 taekwandoaša iz TK  Knin, među kojima je i reprezentativac Stipe Jarloni.  Sa zadarskim trenerom Antonijem Čačićem Stipe se u  TK Plovanija priprema za  kvalifikacije za Olimpijske  igre u Londonu 2012. Europske kvalifikacije se  održavaju u siječnju u Kazanu u Rusiji.
– Na svjetskim kvalifikacijama za Olimpijske igre  sam bio osmi, što je dobar  rezultat, ali kvalificirali su se  samo prvi, drugi i treći. Sad  bih u Kazanu trebao ponoviti  rezultat od prošle godine kad  sam bio treći u Europi da bih  se kvalificirao i otišao na  Olimpijske igre. Bio bih prvi  Hrvat kojem je to uspjelo.  Dosad su na Olimpijske igre  iz Hrvatske išle samo djevojke. Statistike mi daju dobre šanse da uspijem, ali  praksa je nešto drugo. Kažu  da je u taekwandou lakše osvojiti medalju na Olimpijskim igrama nego se kvalificirati za njih. Ja se nadam  da ću ipak uspjeti. Bio bih  zaista počašćen – ističe dvadesetogodišnji Jarloni.
Rezultati i stipendije
Počeo je trenirati kad je  imao osam godina, a dosad je  dvaput kao kadet bio europski prvak, među juniorima  jednom treći u svijetu, među  seniorima peti u svijetu, a  aktualno je treći senior u Europi. Taj zadnji je Stipin najvažniji rezultat i zato je dobio posao u Ministarstvu  obrane. A do suradnje sa zadarskim trenerom TK Plovanije došlo je još davno.
– Antonio je dugogodišnji  klupski prijatelj i znamo se s  natjecanja. Svake godine  smo s reprezentacijom dolazili u Zadar na pripreme,  no ove godine je to izostalo.  Sreća da smo ipak došli ovdje  i to kod pravog trenera. Sad  smo završili bazične pripreme i krećemo na taekwando  pripreme. U Kninu je uvijek  najtoplije i najhladnije, a ovdje nam je more i dobar klub  za pripreme pa smo spojili  ugodno s korisnim.
Kako dodaje, put sportaša  je ponekad težak, ali zasigurno jedan od najboljih puteva za mlade.
– Ovdje djeca imaju dobre  uvjete i dobro je da ih dođe  što više, da se maknu s ulice i  uz pomoć Antonija doguraju  što dalje. Nekad je teško. Treniram dvaput na dan, a kad je  najnapornije, uoči natjecanja moram paziti što jedem  jer smo rangirani po kilaži.  Nastupam u kategoriji do 58  kg, a s obzirom da uvijek  imam 3-4 kg više prije svakog  natjecanja moram smršaviti.  Ali to je takav sport. Imao  sam veliku podršku roditelja,  krenule su stipendije, a uvijek te vuče i što bolji rezultat.
Zanimanje djece
S Jarlonijem je u Zadru  bio još jedan reprezentativac  i juniorski prvak Hrvatske  Slaven Janković. Čačić za  njih kažu da su primjer drugoj djeci za daljnje napredovanje i usavršavanje u  ovom sportu.
– Otkad su oni tu i naši  članovi su dobili više volje.  Sad imamo oko 30 članova, a  2009. kad smo krenuli bilo ih  je svega nekoliko. Od prošle  godine smo u školskoj dvorani OŠ Zadarski otoci na  Bilom brigu. Od početka rujna kreću upisi za novu sezonu pa pozivamo zainteresirane da nam se jave u školu.  Mogu se upisati svi od šest  godina pa nadalje. Taekwando je odličan za mentalno i  fizičko razvijanje djece, a  svakako je to kvalitetno provođenje slobodnog vremena  – ističe Čačić koji je svojevremeno sudjelovao na raznim natjecanjima, a svoje  znanje želi prenijeti dalje.  Zato stalno radi na usavršavanju pa uskoro na poziv  Mire Brežana ide u Koreju na  međunarodni seminar taekwandoa. S njim je u TK Plovanija trener i Miljenko Lisica.
– Očekujem da ćemo ovu  sezonu imati četiri grupe. Od  tih bi jedna bila u školskoj  dvorani u Poličniku jer na  tom području ima dosta  zainteresirane djece kojoj nije zgodno putovati u grad.  Ako bude više interesa, uvest  ćemo još jednu grupu u Poličniku. Ovdje bi ostale tri  grupe – jedna početnička, jedna napredna i natjecateljska, kaže Čačić.