Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zagonetke EU škrinje

Autor: Željana Gardijan

30.08.2012. 22:00


“Umjesto plakanja, pokažite malo  sposobnosti”, kazao je uz podsmijeh  prvi potpredsjednik Vlade Radimir  Čačić odgovarajući kritičarima podjele  Hrvatske na dvije statističke regije kontinentalnu i jadransku, ne pomislivši ni  na trenutak da se baš njemu koji stalno  pomiče rokove investicija, žaleći se na  dubinu krize i sporost administracije  može prigovoriti “umjesto pričanja, pokažite malo sposobnosti”, a i odgovornosti.
Naime, slušajući ministre Milanovićeve Vlade, a i njega samoga, dobiva se  dojam da su zaboravili što je njihov  posao i na koji ga način trebaju obavljati  i prezentirati javnosti. Tako priču o aktualnoj regionalizaciji Hrvatske zbog  boljeg iskorištavanja preko 13 milijarda  eura iz europskih fondova u narednih  sedam godina usmjeravaju prema potpunoj odgovornosti lokalnih mozgova, a  sami se izmiču.
Zajednica županija s pravom izražava  kritike i bojazan da se bez potpore  države neće uspjeti kandidirati kvalitetni projekti, kao što s pravom strahuju  Slavonci da će im razvijeniji Zagreb  “preoteti” europski novac. Ako se i povjeruje potpredsjedniku Vlade Grčiću  koji vodi resor regionalnog razvoja i  premijeru Milanoviću da novom regionalizacijom svi imaju jednake šanse, a  da novca ima toliko da ga se neće uspjeti  ni iskoristiti, ostaje zamjerka da je podjela na dvije regije kao i njezina povezanost s procesom povlačenja europskog novca iskočila odjednom i „ostala u  zraku”. Bez dobre kampanje o povlačenju sredstava iz europskih fondova  moglo bi propasti puno toga jer nije  Europa napunila škrinju do koje vode tri  bezvezne zagonetke pa do nje samo  treba dotrčati i zagrabiti novac. Ne radi  se o eurobankomatu koji “lista” milijarde  eura bez dobrog pokrića sa zahtjevnim  projektima. Vlada je, izgleda, napravila  veliki previd, a dva ključna čovjeka Milanović i Čačić umjesto ozbiljnosti podruguju se govoreći kako ne sumnjaju u  sposobnost onih koji bi trebali na svojm  leđima izvući vreće europskog novca.
Iako se kritikama Vladine regionalizacije, posebno kada je u pitanju HDSSB koji se postavlja kao čuvar i zaštitnik  slavonskih interesa, može prišiti politička zakrpa i dalje ostaje činjenica da  javnost o procesu povlačenja novca iz  EU fondova ne zna puno, kao i da je  stručnjaka za zahtjevne projekte malo.  Nije li se trebalo bilje pripremiti za ovaj  važan posao? Ako većina europskog  novca ostane nedohvatljiva, tko će biti  odgovoran?
U dobronamjernoj kritici stoga se  može prigovoriti da previše odluka Milanovićeve Vlade izgleda ishitreno te da  Vlada djeluje kao da se nije najbolje  snašla pritisnuta teretom HDZ-ovog  naslijeđa, stjerana pred zid ekonomskom krizom i EU obvezama.
Premijer koji je nakon pobjede na  izborima u svom govoru zvučao državnički ovih dana djeluje konfuzno, mora  dodatno pojašnjavati „što je pjesnik  htio reći” govoreći o  slučajnoj državi,  mora balansirati između kontradiktornih izjava svojih ministara, vraćati povjerenje poslodavaca…
Možda će jednom naknadno pojasniti  kako mu se posve slučajno dogodilo da  kao premijer jedne zemlje nekoliko puta  tijekom televizijskog razgovora novinaru pruža ruku pitajući: “Hoćete se kladiti, hoćete se kladiti?” (Da zna što je  rekao o slučajnoj državi.)
Morao bi znati i da će europsko blago  za Hrvatsku ostati zakopano ako se  dobro ne odradi posao oko projekata bez  obzira koliko statističkih regija bilo, kao  i to da će birači kazniti one koji važne  stvari prepuštaju slučaju.