Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plodni umirovljenički dani don Ivana Kevrića

Autor: Velimir Brkić

30.08.2013. 22:00
Plodni umirovljenički dani don Ivana Kevrića

Foto: Velimir BRKIĆ



Don Ivan Kevrić iz Visočana pravo je čudo među svećenicima i umirovljenicima. Ovaj 67-godišnji svećenik koji, dane provodi u Svećenićkom domu Zmajević, nedavno je izdao čak dvije knjige. Ni to ne bi bilo čudno da nije riječ o jedanaestoj i dvanaestoj knjizi ovog plodnog pisca.
Riječ je o zbirci pjesama »Užareno nebo« koja je izašla u nakladi ogranka Matice hrvatske u Zadru, dok je drugu knjigu, roman »Krčevina« don Ivan izdao u vlastitoj nakladi.
»Užareno nebo« je zbirka uspomena, doživljaja, ushita, razočaranja, nade i vjere jednog čovjeka u jednom vremenu i jedinom prostoru, u jednom životu, kako je napisao jedan od recenzenata prof. Livio Marijan. Naime, kao što fotograf u objektiv hvata jedan djelićak stvorenoga, tako i pjesnik otima zagrljaju prolaza trenutak doživljenoga.
Zbirka se sastoji od jedanaest tema s ukupno 94 pjesme izravno izašle iz pjesnikova srca i duha stvorene u župama gdje je boravio, doživljajima iz Domovinskog rata. Skladno pjeva i o nebeskoj i zemaljskoj majci, najrazličitijim temama i zapažanjima. Domovina, majka, krug je koji svijetli, kojim je okružen ovaj pjesnik kršćanskog nadahnuća.
– U romanu »Krčevina« opisujem život na selu tijekom Domovinskog rata i u poraću kad su mnogi krenuli »trbuhom za kruhom« u bijeli svijet s ciljem da zarade za sebe i osiguraju preživljavanje rodbine u domovini, rekao nam je don Ivan.
Don Ivan Kevrić zamislio je i ostvario roman širokih struktura čvrsto ugrađenih u povijesna događanja, kao i sve prijelomne događaje koji se tragički okomljuju na čovjeka, kaže, u vrijeme komunističke strahovlade i siromaštva. Pokazuje sav sumrak komunističkog razdoblja u bivšoj državi ali i život emigranata koji su na meti jugoslavenskih tajnih službi, Kosa i Udbe.
Za svoj dosadašnji rad don Ivan Kevrić je dobio kao rijetko tko do sada čak dvije nagrade za životno djelo, Općine Poličnik i Općine Ražanac.