Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na dikljanskom deponiju najopasniji sadržaj septičkih jama

30.08.2016. 22:00
Na dikljanskom deponiju najopasniji sadržaj septičkih jama


Jučer je u velikoj vijećnici Grada Zadra održana javna rasprava Studija o utjecaju na okoliš sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Diklo, Grad Zadar. Studija je izložena do danas u prostorijama Grada Zadra, a jučer ju je prezentirao Mario Pokrivač iz tvrtke Dvokut Euro.
Različita ispitivanja i mjerenja u bližoj i široj okolici odlagališta, rekao je Pokrivač, nisu pokazala nikakve neočekivane karakteristike, svojstvene bilo kojem odlagalištu. Međutim, analizom podzemnih voda, ustanovljeno je da najveći i najopasniji utjecaj na okoliš dolazi od ilegalnog odlaganja nakon pražnjenja septičkih jama.
– Trenutno je cijeli posao oko sanacije u fazi izrade idejnog projekta. Studija će zapravo biti podloga za dobivanje rješenja o prihvatljivosti zahvata sanacije i zatvaranja. Kako zakon trenutačno nalaže, Diklo se mora zatvoriti godinu dana nakon što proradi Centar za gospodarenje otpadom Biljanima Donjim, rekao je Mario Pokrivač, dodajući da trenutačno nema nikakve opasnosti od utjecaja odlagališta Diklo na crpilišta pitke vode u okolici.