Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I Grad i Kosor trebaju reagirati na talijanske provokacije

30.10.2010. 22:00
I Grad i Kosor trebaju reagirati na talijanske provokacije


U povodu 31. listopada, dana kad je u Drugom svjetskom ratu oslobođen Zadar, predstavnici SDP-a i županijske organizacije antifašističkih boraca i antifašista Zadar položi su vijence na Gradskom groblju u Zadru. Vijenci su položeni i na spomenik osloboditeljima 1944. i hrvatskim braniteljima kod Središnjeg križa. Međutim, i ovu priliku predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović je iskoristila je za obraćanje novinarima. Antičević Marinović je rekla da je očito došlo vrijeme, osim kod aktualne vlasti, da konačno budemo ponosni na ovaj dio hrvatske prošlosti, posebice kad se radi o oslobađanju Zadra kao mjesta koje je grcalo pod fašistima.
– Ne čudi što nema predstavnika vlasti kad su oni izvolili, i to ne na ulici ili nekoj kavani, nego u gradskoj vijećnici reći da Zadar na današnji dan nije oslobođen nego okupiran. Nije se stoga čuditi što svako malo iz talijanske vlasti dolaze izjave da su Zadar, otoci i Dalmacija, povijesne talijanske zemlje, rekla je Ingrid Antičević Marinović, podsjećajući se da je bivša koalicijska vlast 2002. uputila notu talijanskoj vladi kad je odlikovana čitava fašistička prefektura u Zadru. To je imalo odjeka jer predsjednik Italije Ciampi nije uručio odlikovanje. To je pokazalo da kao mala zemlja možemo steći poštovanje većih jedino sojom principijelnom politikom. Osudu zaslužuje i prijedlog bivšeg ministra, a sad podatjnika u talijanskoj vladi Carla Giovanardia  koji je rekao da bi sasvim normalno bilo da u Zadru uz hrvatske nazive ulica, grad dobije i talijansko nazivlje koje je bilo za vrijeme talijanske okupacije. Na to hrvatske vlasti su odšutjele, izostala je službena reakcija, a ja s ovog mjesta pozivam premijerku Kosor da izvoli reagirati na adekvatan način, rekla je prva zadarska SDP-ovka optužujući vlast da se izvan granica Hrvatske ponaša kao vazal, a da unutar granica, prema vlastitom narodu, bildaju domovinska prsa.
Ingrid Antičević Marinović je na kraju dodala da su polaganjem vijenaca još u petak pripadnici aktualne vlasti stavili do znanja koliko im je važan datum ne samo Svih svetih, nego i oslobađanja Zadra. Zapravo, dodaje Antičević Marinović, važniji im je bio produženi vikend.