Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kako se i kada provodi ovrha

Autor: Siniša Klarica

30.10.2012. 23:00
Kako se i kada provodi ovrha

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osnovan je i registar zadužnica koje će voditi hrvatska javno-bilježnička komora, a koji će koristiti FINA kako bi ih provjerila. Tek kad su bianko zadužnice prenesene u registar, moći će se provesti ovrha, rekla je Sandra Cindrić


Velik broj odvjetnika, revizora, knjigovođa, javnih bilježnika i drugih sudionika u platnom prometu, privukao je jučerašnji seminar o načinu primjene u praksi novog Ovršnog zakona, te Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Koje sve radnje poduzetnik mora poduzeti u slučaju nelikvidnosti ili prezaduženosti objašnjavala je Sandra Cindrić, samostalna savjetnica iz FINA-e.
– Novost je u zakonima da će se na temelju ovršnih isprava, moći izravno u FINA-i izvršiti izravna naplata ili ovršno potraživanje. Novost su osnove za plaćanje ovršne odluke, ovršne nagodbe donesene od strane nadležnog suda. Osnovan je i registar zadužnica koji će voditi hrvatska javno-bilježnička komora, a koji će koristiti FINA kako bi ih provjerila. Tek kad su bianko zadužnice prenesene u registar, moći će se provesti ovrha, rekla je Sandra Cindrić.
Novost je da će ubuduće biti dovoljna i sama presuda koja se odnosi na novčane tražbine. Neće se trebati više provoditi posebni ovršni postupak pred sudom. Iako je zakon donesen 15. listopada, te još nisu doneseni provedbeni akti koji reguliraju ponašanje FINA-e, Sandra Cindrić je rekla da se već sad osjećaju posljedice ubrzanog rješavanja pitanja oko likvidnosti. Doduše, još uvijek nema statističkih pokazatelja.
– Na primjeru dužnika koji duguje 100.000 kn, a kojem država duguje 200.000 kn, propisan je institut predstečajne nagodbe, ali samo pod uvjetom da dužnik nije insolventan. Ako je dužnik solventan, nagodbeno vijeće objavljuje oglas i poziva vjerovnike da prijave tražbine u roku 30 dana koji je sasvim dovoljan da se postigne dogovor između dužnika i vjerovnika. Ako se obje strane dogovore, nagodba se kasnije sklapa pred Trgovačkim sudom, kazala je Sandra Cindrić dodajući da će po novom, FINA i banke morati obavijestiti ovršenika o izvršenoj ovrsi nad njegovim sredstvima, ali samo tamo gdje je donesena izravna sudska odluka. 
Seminar su zajednički organizirali HINA i HGK – Županijska gospodarska komora Zadar, a zanimljivo je da se do početka seminara prijavilo čak 108 sudionika.