Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Cilj je biti prvorazredno središte bez posrednika do Zagreba

30.10.2013. 23:00
Cilj je biti prvorazredno središte bez posrednika do Zagreba


Zakon o regionalnom razvoju predviđa pet središta – Zagreb, Osijek, Split, Rijeku i Varaždin. Zadar se izostavlja i kao urbana aglomeracija iako ima sve pretpostavljene uvjete što je samo korak, kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta – do gubitka statusa jednog od vodećih gradova u Hrvatskoj


Vijećnici Grada Zadra jednoglasno su na jučerašnoj sjednici donijeli zaključke u kojima su protiv izostavljanja Zadra kao središta jedne planiranih pet planskih regija. Naime, Nacrt Zakona o regionalnom razvoju RH predviđa pet središta: Zagreb, Osijek, Split, Rijeku i Varaždin. Zadar se izostavlja i kao urbana aglomeracija iako ima sve pretpostavljene uvjete što je samo korak, kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta do gubitka statusa jednog od vodećih gradova u Hrvatskoj. U kreiranju zaključaka obavljene su konzultacije i s oporbom, usvojen je prijedlog kluba SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DSU-a o tome da se u zaključak stavi i zahtjev da sedam zadarskih otoka dobije status potpomognutih područja. A bilo je primjetno da se ni jednom riječju nisu spomenule dnevno-političke teme ni razlike.
U zaključcima stoji kako položaj Zadra i zadarske regije u predloženom ustroju planskih područja neće doprinijeti policentričnom i uravnoteženom društveno-gospodarskom razvoju šireg zadarskog područja niti uvažavati utvrđene spoznaje, modele i zakonitosti koji na najbolji način definiraju prostorno-gospodarske i interakcije te različite oblike organizacije prostora. Prostor Zadra sa svojim prirodnim okruženjem koji je definiran povijesnom, društvenom, infrastrukturnom i gospodarskom povezanošću u novom ustroju treba biti jedan od planskih područja. Zato novi Zakon o regionalnom razvoju RH treba uzeti u obzir ustroj i svrsishodnost planskih područja uvažavajući jedinstvenost i sveobuhvatnost zadarskog područja. U drugom zaključku se kaže kako Zadar mora dobiti status urbane aglomeracije koja broji do 125.000 stanovnika. U toj je kategoriji Osijek koji prema posljednjem popisu ne broji više od 100.000 stanovnika, a ipak se pretpostavlja kao centar jedne od regija.
Gradonačelnik Kalmeta je rekao da ovim zaključcima Zadar nije pokazao da je protiv iti jednog grada u Hrvatskoj, ali da Zadar u svakom budućem ustroju Zadar mora zadržati razinu prvorazrednog središta iznad kojeg će samo biti Zagreb kao centar države.
U raspravi se moglo čuti da bi zadarski argumenti u tom dogovaranju bili nadglasani, jer bi Šibenik prije pristao na regiju s Splitom nego sa Zadrom, a Lika prije s Rijekom nego sa Zadrom. No Omerka Šarić je naglasila da nema tog novca koji iz EU ide u središte regija, nego se novac iz fondova prvenstveno distribuira projektima. U ovakvoj predloženoj konstalaciji, boji se Šime Erlić iz HDZ-a da bi pitanje bilo je li projekt kojeg nominira Zadar istovremeno i regionalni projekt. Prevedeno u novce, dodao je Erlić, to znači kako od oko 1 milijarde eura spremnih za Hrvatsku, 70 posto ide kroz regije.
Vijećnicima se kao gost obratio i župan Stipe Zrilić koji se pridružio zaključku da Zadar mora ostati središte svoje regije, naglašavajući da se i mnogi hrvatski župani, kako je nedavno iskazano na njihovoj koordinaciji, protive novom regionalnom preustroju RH iako se ne spominje ukidanje županija. Što je još zanimljivije, kaže župan Zrilić, promjenu ustrojbenog okvira ne traži ni EU, a i postoji zabrana mijenjanj istoga tri godine nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji.
– Iako se ne govori o ukidanju županija, predložene zakonske izmjene idu ka derogaciji županijskog ustroja. Nakon toga se postavlja pitanje i opstojnosti županija, rekao je Stipe Zrilić.
Raspravi u GV-a Zadara prethodila je prezentacija pod nazivom Zadar, prvorazredno regionalno središte prof. dr. Josipa Faričića.
 Jednoglasno prihvaćeni zaključci 3. sjednice GV Zadra upućeni na adrese državnog vrha, Vlade i ministarstava u svezi Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.


Uživo na Internetu




Jučerašnja sjednica bila je povijesna i po tome što je po prvi puta prenošena uživo putem Interneta. Predjednik Gradskog vijeća Živko Kolega ukazao je da je i u tome, kao i u mnogo čemu u Hrvatskoj, Zadar prvi jer se po prvi put na ovaj način prenosi sjednica jednog predstavničkog tijela lokalne samouprave. Sjednici je nazočio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić te mnogi drugi gosti.