Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sipina: Proračun u “dubiozi” od 5 milijuna kuna

30.12.2010. 23:00
Sipina: Proračun u “dubiozi” od 5 milijuna kuna


Replicirajući Sipini gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) rekao je da je od 24. prosinca, kada je rađeno izvršenje proračuna, na račun Grada leglo 1,3 milijuna kuna od strane Hrvatskih cesta i nekih drugih pravnih tijela. Da Grad nije u “dubiozi” govori i trenutačnih 660.000 kuna na njegovu računu
Vijećnici ninskog Gradskog vijeća okupili su se u srijedu navečer na poziv predsjednika Davora Ćurjurića (HDZ) na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici. Po usvajanju dnevnog reda od dvadesetak točaka krenula je rasprava o dva strateška dokumenta za budući razvoj grada Nina. Riječ je o urbanističkom planu uređenja Rupe obuhvata 26 hektara sa stambenim, poslovnim i turističkim objektima, čije je potankosti vijećnicima elaborirao dipl. ing. arh. Nebojša Velmejka iz zadarske projektantske kuće “Gin-Company d.o.o.”, izvođača plana, te o UPU-u “Ninsko blato” površine 40 hektara o kojemu su govorili njegovi tvorci dipl. ing. arh. i prostorni planer Željko Predovan i Stipe Brčić iz zadarske tvrtke za arhitekturu i prostorno planiranje “Block projekt d.o.o.”.
Nenaplaćena dugovanja
Odslušavši pažljivo pojašnjenja prostornih planera te obrazloženje pročelnika gradskog Komunalnog odjela dipl. ing. Joze Mustaća da su navedeni dokumenti prošli sve potrebne procedure u Županijskom zavodu za prostorno uređenje te u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja RH, vijećnici su svi do jednoga glasovali za navedene dokumente.
U nastavku sjednice uslijedila je rasprava o drugom ovogodišnjem rebalansu Gradskog proračuna.
O predloženim izmjenama i dopunama govorila je pročelnica Gradskog odjela za financije Radmanka Subotić. Iz njezinog se izlaganja moglo čuti da se proračun neće ostvariti u planiranom iznosu od 21.061.000 kuna, nego će biti 228.000 kuna manji te na kraju godine iznosi 20.833.000 kuna. Navela je i da je s danom 24. prosinca izvršenje proračuna iznosilo 15.772.643 kune.
Na temu rebalansa u raspravu se uključio inače najrazgovorljiviji oporbeni vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina.
Kako je kazao, po njegovu računu u proračunu postoji “dubioza” od 5 milijuna kuna, ali da se ona prikriva. Nadalje, tražio je da mu se pojasni zbog čega se usluge odvjetnika i pravnog zastupnika Grada plaćaju 75.000 kuna kad Grad ima zaposlena dva pravnika. Zanimalo ga je i zašto se predstavnicima izvršnih tijela isplaćuje naknada u visini od 335.000 kuna dok se istovremeno svim gradskim udrugama godišnje usmjeri samo 100.000 kuna, kao i zašto je djelatnici koja je išla u mirovinu iz Komunalnog odjela isplaćeno 86.000 kuna otpremnine. Sipina je pitao i za 270.000 kuna koje su isplaćene u vidu ostalih nespomenutih rashoda, a na kraju je konstatirao da Gradska uprava u proteklih mjesec dana nije uspjela naplatiti niti jedno dugovanje građana i pravnih subjekata u vidu kazne.
Replicirajući Sipini gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) rekao je da je od 24. prosinca, kada je rađeno izvršenje proračuna, na račun grada leglo 1,3 milijuna kuna od strane Hrvatskih ceste i nekih drugih pravnih tijela te da Grad nije u dubiozi o čemu govori i trenutačnih 660.000 kuna na njegovu računu.
Plaćeni računi
– U zadnja tri dana poplaćali smo sve račune dobavljačima, osim onoga u iznosu od jednog milijuna kuna koji smo u obvezi do svibnja iduće godine isplatiti vrškom poduzeću ‘Maraš’. To što vi govorite, gospodine Sipina, da smo mi već ‘popapali’ tri iduća proračuna jednostavno ne drži vodu. Ja i moji suradnici smo i više nego zadovoljni ispunjenjem Proračuna, a građani su nam najbolji svjedoci koliko radimo i gradimo ne samo u Ninu već i u našim prigradskim mjestima, rekao je Ćurko.
Za rebalans proračuna glasovalo je 12 vijećnika, protiv je bio Endo Sipina, a dvojica nezavisnih, Veljko Šalov iz Nina i Hrvoje Patrk iz Zatona, bili su suzdržani.
Što se tiče Proračuna Grada Nina za 2011. godinu on bi na prihodovnoj strani trebao prikupiti 26.540.000 kuna, a toliko i na rashodovnoj. Budući da su vijećnicima po ustaljenoj praksi pet dana prije održavanja sjednice odaslani materijali te da je bilo dosta vremena da ga detaljno prouče, predsjednik Ćurjurić vijećnike je pozvao na raspravu.
Budući da se nitko nije javio Ćurjurić je ponudio proračun na usvajanje. U trenutku kad je trebalo započeti glasovanje, oglasio se nezavisni vijećnik Veljko Šalov tražeći raspravu.
Predsjednik ga je upozorio da je prošlo trideset sekundi dovoljnih za razmišljanje, na što je Šalov cinično odgovorio da se rasprava i usvajanje proračuna u povijesti grada Nina po ovakvom scenariju još nikad nije “odigrala”. No Proračun je ipak prošao glatko, zahvaljujući trinaestorici vijećnika koji su glasovali za njega. Protiv su bila dvojica nezavisnih – Šalov i Patrk, a Sipina je ostao suzdržan.
Po istom scenariju usvojene su projekcije proračuna za 2012. u iznosu od 25,260.000 kuna te za 2013. godinu u visini od 25,300.000.
Do kraja sjednice usvojeno je još pregršt odluka i programa.
Svakako valja istaknuti raspravu o novoosnovanom Gradskom Komunalnom poduzeću “Komunalije i odvodnja” d.o.o., koje je ovlašteno za poduzimanje svih poslova oko projektiranja, izgradnje, održavanja i financiranja izgradnje sustava odvodnje na području aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, a kojemu se ustupaju sredstva izdvojena iz cijene vode, a u svrhu izgradnju komunalne infrastrukture. Riječ je o projektu vrijednom 50 milijuna eura kojemu su za sada zeleno svjetlo dali Grad Nin i Općina Privlaka i za koji je u tijeku izrada projektne dokumentacije vrijedne 7,5 milijuna kuna. Dokumentaciju u cijelosti financiraju Hrvatske vode. Do sada je za projektnu dokumentaciju utrošeno 2,4 milijuna kuna. Vijećnici su jednoglasno podržali sve aktivnosti oko ovog projekta uz konstataciju da on nema alternative.