Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bašić: Klub se ignorira isključivo iz političkih razloga

30.12.2011. 23:00
Bašić: Klub se ignorira isključivo iz političkih razloga


Istodobno se iz općinske blagajne debelo financira drugi virski, ali ‘poslušnički’ klub Mornar. I to ni manje ni više nego s godišnjim iznosom od 200 do 300 tisuća kuna. Premda smo svake godine uredno tražili da nas se uvrsti u proračun, od Općine Vir u proteklih pet godina dobili smo ukupno 12.000 kuna, govori Bašić


Nakon što je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović zajedno s vijećnicima vladajuće koalicije prilikom usvajanja proračuna za 2012. godinu na nedavno održanoj sjednici Općinskog vijeća bezrezervno i bez veće rasprave odbacio plan i program rada virskog Nogometnog kluba Sv. Ivan, u kojemu se uz ostalo traži i to da se Klub uvrsti u općinski proračun uz osiguranje godišnjih sredstava u iznosu od 60.000 kuna, oštro je uime Upravnog odbora Kluba reagirao njegov predsjednik Valter Bašić.
Kao što je poznato riječ je o klubu veterana osnovanom prije pet godina koji broji oko 75 članova među kojima su i 22 igrača.
 Prvi u ligi veterana
Klub se natječe u ligi veterana Zadarske županije gdje je u jesenskom dijelu natjecanja osvojio prvo mjesto, a trenutačno se nalazi među pet najjačih momčadi u Hrvatskoj te se uglavnom financira od strane velikog broja prijatelja i sponzora ne samo s otoka Vira već i šire.
– Načelnikova tvrdnja izrečena na navedenoj sjednici da je Općina Vir do sada financijski pratila naš klub sa 3 milijuna kuna te da u klubu ne igra niti jedan igrač s otoka Vira, velika je neistina koja nas itekako smeta i iritira. To je jednostavno obmanjivanje javnosti i zamagljivanje činjenica dok se istodobno iz općinske blagajne debelo financira drugi virski, ali ‘poslušnički’ klub Mornar. I to ni manje ni više nego s godišnjim iznosom od 200 do 300 tisuća kuna. Premda smo svake godine uredno tražili da nas se uvrsti u proračun, od općine Vir u proteklih pet godina dobili smo ukupno 12.000 kuna! Prije tri godine odlukom općinske uprave raspušten je Dječji nogometni klub koji sam ja osobno stvorio i u kojem su bila tri pogona djece njih ukupno 250. Maknuli su me, a oni su u istoj toj godini umjesto 300.000 kuna potrošili otprilike 780.000 kuna. Godišnji troškovi održavanja kluba u ligi veterana kreću se u maksimalnom iznosu od svojih 40 do 50 tisuća kuna pa se ja osobno, kao i mnogi pošteni i radišni ljudi na otoku Viru, pitam zašto se ‘Mornaru’ daje toliki novac, kaže Bašić te nastavlja:
Širenje Kluba
– Odgovorno tvrdim da je tamo po srijedi sukob interesa te se nadam da će hrvatske državne institucije izvidjeti što se zapravo događa. Riječ je o jednom oglednom primjeru neracionalnog trošenja virskog općinskog novca. Ovim putem javno pozivam čelnike Općine Vir da se suoče sa mnom i da stavimo argumente na stol. Pa nek’ se vidi tko govori istinu. Kada su izbori, načelniku su dobri i Mađari, i Česi, i Srbi, i drugi, a kad u Sv. Ivanu igraju igrači koji nisu s otoka Vira, onda mu to ne odgovara, govori Bašić ističući da on i njegovi pomoćnici stvar gledaju potpuno drugačije.
– Mi smo sportaši i za nas je svaki dobar i pošten nogometaš dobrodošao. Izuzetna mi je čast što sam oko sebe okupio ljude koji razmišljaju ovako i koji prije svega vole ovaj otok. Za razliku od načelnika i njegovih ‘poslušnika’ čiji je moto ‘ako nisi moj, makni se, a ako si moj, nije bitno tko si i što si – mi ćemo te platiti’. Ma nas se ignorira iz isključivo političkih razloga, tvrdi Bašić.
Unatoč tome što ih se, kako tvrdi Bašić, ignorira, NK Sveti Ivan i sljedeće godine nastavlja sa širenjem Kluba otvaranjem škole nogometa za djecu.
– Stoga smo u našem zahtjevu, s kojim su se načelnik Kapović i ‘njegovi’ vijećnici tako reći izrugivali, što im usput budi rečeno nikako ne ide na čast, tražili nešto veća sredstva. Djecu valja odgajati u dobrom duhu, a ne ih prepustiti ulici. Na tom ćemo putu mi, ako bude potrebno, igralište napraviti i na livadi. Umjesto onoga kojega već punih deset godina gradi sadašnja Općinska uprava s načelnikom Kristijanom Kapovićem i nikako da ga izgrade, kaže predsjednik NK Sv. Ivan Valter Bašić, napominjući da on nije potkupljiv te da poštuje red i rad, a iznad svega voli svoj otok Vir.