Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stari planovi ograničavali izgradnju

30.12.2011. 23:00
Stari planovi ograničavali izgradnju


Sačuvali smo prostor da smo cijeli prometni sustav Bilog briga precrtali u osnovni Prostorni plan Grada Zadra. Između ostalog, taj prometni sustav podrazumijeva i rekonstrukciju križanja Ulice Hrvatskog sabora i Puta Biliga što bi trebale financirati Hrvatske ceste, kaže pročelnik Matko Segarić


U Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Zadra koje su prihvaćene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, izvan snage stavljen je Prostorni plan Bilog briga s nekoliko izmjena i dopuna iz 1999. godine. Što to konkretno za Bili brig znači, pojasnio je Matko Segarić, pročelnik za graditeljstvo u Gradu Zadru.
– Veći dio Prostornog plana Bilog briga je realiziran, između ostalog izgradnja škole i drugi veći zahvati, ali taj plan je bio star i ograničavao je individualnu izgradnju obiteljskih kuća na istočnoj strani. Osim toga, postao je neostvariv jer su na mjestu gdje su bile predviđene stambene zgrade u međuvremenu nikle obiteljske kuće. Tako da bi taj plan samo ograničavao izgradnju, a s druge strane, sačuvali smo prostor tako da smo cijeli prometni sustav precrtali u osnovni Prostorni plan Grada Zadra, kazao je Segarić.
Između ostalog, planirani prometni sustav Bilog briga podrazumijeva i rekonstrukciju križanja Ulice Hrvatskog sabora i Puta Biliga koje sada sprječava normalnu protočnost prometa.
– To je projekt koji radimo s Hrvatskim cestama jer je Ulica Hrvatskog sabora pod njihovom nadležnošću pa bi oni projekt i financirali. Čak su ga stavili među prioritete u svom godišnjem planu za 2012. godinu. Projekt je gotov, a trenutačno je u tijeku ishodovanje lokacijske dozvole, otkriva Segarić.
Jedan od problema na Bilom brigu je i neuredno dvorište, to jest parkiralište iznad šetnice u Šibenskoj ulici.
– Nekoliko puta smo obilazili to dvorište i svjesni smo problema. To ne samo da je ruglo, već je i opasno. Napravili smo idejno rješenje sanacije dvorišta, ali ga nismo stavili u proračun za sljedeću godinu jer sad nemamo financijskih sredstava, govori Segarić.