Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tvornica žbuke “Brčić – Fassa” zapela na lokacijskoj?!

30.12.2011. 23:00
Tvornica žbuke “Brčić – Fassa” zapela na lokacijskoj?!


Vijećnik Đorđe Olujić je na aktualnom satu obrovačkog Gradskog vijeća postavio pitanje dokle se došlo s rješavanjem pitanja sanacije gradskog odlagališta smeća Kljakovača kod Bilišana, oko pet kilometara istočno od Obrovca. Odgovorila mu je pročelnica Gordana Renić, kazavši da je ishođena lokacijska dozvola i potpisan ugovor s Fondom zaštite okoliša. Sama sanacija potrajala bi dvije-tri godine, što ponajviše ovisi o izgradnji županijskog Centra za gospodarenje otpadom.
Marko Zelić zanimao se oko vodovodizacije naselja Bogatnik. Gradonačelnik Ante Župan podsjetio je da se radi o vodovodu sa slobodnim padom od Milića pećine. – Nakon zapošljavanja radnika na poticaj Zavoda za zapošljavanje promijenjene su dotrajale vodovodne cijevi. Za funkcioniranje vodovoda treba sanirati tek preostali, manji dio cijevi, rekao je Župan.
Realizacija projekta stoljeća – izgradnja tvornice vapna, žbuke i cementa velikog talijanskog proizvođača građevinskog materijala Fassa u proizvodnoj zoni Brčić koja se nalazi uz ceste Obrovac – Kruševo i u kojoj bi se trebalo zaposliti 180 radnika, još nije započela. Na vijećničko pitanje Milana Milića odgovorio je gradonačelnik Župan, kazavši da su sve dozvole za izgradnju tvornice žbuke i vapna ishođene dok se za tvornicu cementa nakon usvojene Studije o zaštiti okoliša u skorije vrijeme još očekuje lokacijska dozvola.
– Talijani, koji su još 2003. godine kupili Dalmatinske rudnike boksita od Hrvatskog fonda za privatizaciju i zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica, ne odustaju od projekta vrijednog oko 180 milijuna eura.
– Obnova koncesije ne zavisi od nas, tvrdi Župan.