Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Božićni glazbeni reljef jedinstven u svijetu

Autor: Velimir Brkić

30.12.2012. 23:00
Božićni glazbeni reljef jedinstven u svijetu

Foto: Velimir BRKIĆ



U našem se narodu uvriježilo puno božićnih pjesama koje se ne pjevaju nigdje u svijetu, dok se u Dalmaciji razvilo čitavo mnoštvo varijacija već postojećih napjeva, pa se i ovdašnji pučki glazbeni reljef razlikuje od onoga u ostatku zemlje, kazala je Eleonida Tomrecaj


Pučke hrvatske božićne pjesme, ali i one popularne, odzvanjale su punom crkvom sv. Mihovila u Vrsima. Riječ je o šestom zaredom Božićnom koncertu koji je pod pokroviteljstvom Općine Vrsi i susretljivošću Župnog ureda organizirao KUD Sv. Lovre predsjednika Jurice Predovana, dopredsjednice Verdijane Maraš i tajnika Ćirila Perinića.
– Tradicionalni Božićni koncert smo organizirali kako bismo vas u ovo blagdansko vrijeme ispunili božićnom radošću, ljubavlju i mirom, u uvodnom slovu je rekla voditeljica-animatorica Eleonida Tomrecaj.
Doživljaju blagdanskog duha s posebnim izborom izvođača i repertoarom poznatih božićnih pjesama nazočili su i župnik don Boris Pedić, načelnica Sandra Vukić, predsjednik Vijeća Marijo Radoljubac. Program se odvijao pod budnim okom sina i oca, predsjednika Jurice i oca sakristijana Šime Predovana.
– U našem se narodu uvriježilo puno božićnih pjesama koje se ne pjevaju nigdje u svijetu, dok se u Dalmaciji razvilo čitavo mnoštvo varijacija već postojećih napjeva, pa se i ovdašnji pučki glazbeni reljef razlikuje od onoga u ostatku zemlje. I u zadarskom kraju ima vrlo bogatog, čak prebogatog, pjevanja crkvenih napjeva o Božiću, kazala je Eleonida.
– Vrški KUD Sv. Lovre ima 40-ak članova. Izvesti će pjesme “Svim na zemlji” , “Veselje ti navješćujem” i “Djetešce nam se rodilo”, najavila je voditeljica Tomrecaj.
Potom su se u božićno-glazbenom svjetlu u izvođenju klapa redali poznati božićni klasici i prigodne autorske pjesme poput “U se vrime godišća”, “Radujte se narodi”, “Svim na zemlji”, “Rodil se Isus”, “Zdravo budi mladi Kralju”, “Veseli se Majko Božja”, “Dvorani neba”, “Tri kralja jahahu”, “Zvončići, zvončići, zvone cijelu noć”, “Tiha noć”, “Bijeli Božić”, “Božić bijeli”, “Sretan Božić svakome”…
Publika je, doista uživala u koncertu ženskih klapa Arbanaške iz zadarskih Arbanasa voditeljice Dine Bušić i Libra iz Privlake voditelja Tomislava Košte, muških klapa Sukošan iz Sukošana voditelja Ante Lozića i Ponistre iz Crnoga voditeljice Linde Subotić, zadarske mješovite klape Kolajne voditelja Renata Perovića, iz KUD-a koji je 2.000 godine osnovao sad pokojni Damir Buljat, te domaćina KUD-a Sv. Lovre pa su sve njihove nastupe, koji su na izuzetan način dočarali blagdanski duh, nagrađivali velikim pljeskom, a i pjevali s njima.