Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Momčad iz Mocira ponovno pobjeđuje

Autor: Viktor Bogut

30.12.2012. 23:00
Momčad iz Mocira ponovno pobjeđuje

Foto: Marin GOSPIĆ



Odlaskom Benedika ostali su se igrači nekako mobilizirali, jer su ostali bez igrača za kojeg si znao da ti u konačnici može ispraviti eventualni kiks, odnosno da ti može prelomiti utakmicu – rekao je Ivan Lulić, direktor Zadra


Jedno od pozitivnijih iznenađenja u zadarskom sportu u polusezoni definitivno su kuglači Zadra. To što su Zadrani prvi na prvenstvenoj ljestvici možda i ne iznenađuje toliko ukoliko se promatra razdoblje od posljednjih 7 – 8 godina. No, prije dvije, tri ili četiri godine Zadrani su objektivno i pripadali vrhu. Imali su daleko najjači sastav s daleko najvećim proračunom u Hrvatskoj i sve osim osvajanja titula prvaka Hrvatske smatralo bi se neuspjehom. No, ova sezona je poprilično drukčija od onih prethodnih. Već u prošloj Zadrani su počeli ostajati bez najboljih igrača. Tada im je otišao Branislav Bogdanović koji je bio najbolji Zadra i najbolji igrač lige. Pred početak ove sezone ostali su i bez Borisa Benedika koji je, također u prošloj sezoni bio najbolji igrač Zadra i jedan od najboljih igrača lige. Od nekoć momčadi koja je u većoj mjeri bila nepobjediva otišli su oni (na papiru) najbolji. Ostali su domaći dečki Luka Ukalović i Mario Baljak, iskusni Stanko Čota i Kostadin Manev te mladi Hrvoje Marinović koji do tada nije uspijevao napraviti korak prema ozbiljnom seniorskom kuglanju. Na mjesto Borisa Benedika stigao je iz Grmoščice Luka Bolanča, još jedan mladi igrač koji je imao, zaista lošu prošlu sezonu. No, ova momčad Zadra stvorila je dobru kemiju. Trener Šime Mijolović dobro je sve posložio, pronašao igračima odgovarajuća mjesta u momčadi i Zadrani su krenuli pobjeđivati. U početku im je i raspored išao na ruku jer su imali nešto lakše protivnike, a kasnije su krenuli padati i oni najbolji.
– U pripremnom razdoblju nismo odigrali niti jednu utakmicu, osim jednog trening-meča u kojemu smo odigrali međusobno. Znali smo da nam je raspored na početku povoljan i da bi te utakmice nam mogle poslužiti kao uigravanje. I pogodili smo. Uspjeli smo pobijediti u tim utakmicama, a u isto vrijeme smo se i uigravali, tako da smo bili na vrhuncu forme kada je to bilo najpotrebnije – istaknuo je Ivan Lulić, direktor Zadra.
Bez Europe – lakše
Zadrani su imali još jednu olakotnu okolnost, barem sa strane forme. Radi katastrofalne prošle sezone nisu uspjeli izboriti nastup u europskim natjecanjima. Iako je ne igrati u Europi zaista korak natrag za Zadrane, s druge strane kuglači iz Mocira mogli su se maksimalno koncentrirati na domaće prvenstvo.
– Nadam se da, ipak iduće godine nećemo imati taj problem.
Vrlo važna je i bila činjenica da su manje-više svi igrači zaista dali svoj maksimum.
– Odlaskom Benedika ostali su se igrači nekako mobilizirali, jer su ostali bez igrača za kojeg si znao da ti u konačnici može ispraviti eventualni kiks, odnosno da ti može prelomiti utakmicu. Igrači su postali svjesni da se u ovoj sezoni zaista mora dati sve od sebe ukoliko se misli napraviti rezultat. I većina ih je dala maksimum. Napredovao je i mladi Hrvoje Marinović koji je u konačnici postao i juniorski prvak Hrvatske, a odlične nastupe je imao i novi igrač Luka Bolanča koji se potpuno pronašao u Zadru. Nešto slabije odigrao je Stanko Čota od kojega očekujemo da bude bolji u nastavku sezone, jer on ima kvalitetu za to.
Ambicije se mijenjaju
Rezultat je ostvaren. U prvom dijelu sezone Zadrani su ostvarili deset pobjeda i samo jedan poraz. Kod kuće je svladan vrlo jaki Zaprešić, a u gostima branitelj titule Konikom Osijek. Tako su se zadarski igrači “preko noći” postavili u glavnu ulogu.
– Prije sezone smo vjerovali da možemo dohvatiti treću poziciju koja vodi u Europu. Bili smo svjesni da su Konikom, a pogotovo Zaprešić ipak malo isped nas. Osječani su malo oslabili, ali i dalje su imali odličnu momčad, dok je sastav Zaprešića pojačan. Ipak, sada nas više to treće mjesto ne zadovoljava. Trenutačno smo na vrhu i naravno da ćemo učiniti sve da tu i ostanemo.
Stvari bi još bolje izgledale da nije bilo poraza u Gospiću.
– Možda smo i sami krivi za taj poraz. Znali smo da je kuglana u Gospiću na rubu regularnosti. Tamo kvaliteta igrača ne može doći do izražaja. Kugla se baci na jedan način, a do drva dođe na drugi način. Tamo su i sve ostale momčadi poražene, no mi smo mogli otići jednom ili dva puta tamo trenirati. Na kraju krajeva i njihovi igrači treniraju kod nas. Nismo to napravili jer smo vjerovali da ćemo unatoč takvim uvjetima uspjeti neokrznuti proći to gostovanje. U konačnici smo se prevarili. Ipak, nikako se nemamo prava žaliti jer smo vodeći na prvenstvenoj ljestvici. Uspjeli smo slaviti protiv Konikom Osijeka i Zaprešića, a što se tiče Velebita nadamo se da će oni slaviti i protiv Zaprešića kod kuće. Konikoma su već dobili, a ukoliko im Zaprešić uspije uzeti bodove tamo bit će u najboljoj situaciji – dodao je Lulić.