Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hitna pod presingom, Pedijatrija puna

30.12.2016. 23:00
Hitna pod presingom, Pedijatrija puna


Kroz Objedinjeni bolnički hitni prijem Opće bolnice Zadar u proteklih sedam dana prošlo je 827 pacijenata, a kroz Hitni prijem Odjela pedijatrije 340 pacijenata. Vladaju viroze dišnih puteva, virusne upale pluća, crijevne viroze, a počela je i gripa. Udarni dan na oba prijema bio je dan poslije Božića, što se može povezati i s pretjerivanjem u hrani i piću, a i blagdanom ne rade liječnici primarne zdravstvene zaštite pa je sav teret uglavnom na bolnici.
Kako kaže Zdenka Grgurović, glavna sestra Objedinjenog bolničkog hitnog prijema, vikendom i blagdanom dežurna je Županijska ambulanta za opću medicinu koja se nalazi u zgradi Kirurgije, na mjestu nekadašnje kirurške ambulante, koja je dijelom rasteretila Hitni prijem.
– Trijažna sestra na Prijemu procjenjuje je li pacijentu potrebno bolničko liječenje ili mu se može pomoći u Županijskoj ambulanti. Na Hitnom bolničkom prijemu je uvijek ista situacija što se tiče dolazaka pacijenta bez uputnica. Od ukupnog broja od 827 ljudi koji su prošli kroz Odjel od 23. prosinca, čak 537 je došlo bez uputnice. Njih 158 je upućeno od liječnika opće medicine, a 132 s Hitne medicinske pomoći, rekla je Grgurović.
Najveći broj pacijenata zadnjih dana je došlo sa simptomima boli u trbuhu i zdjelici te s povišenom temperaturom nepoznata podrijetla.
Na Pedijatriji su, kaže glavna sestra Marija Ljubičić, već premašeni svi kapaciteti.
– Odjel je pun, kao i hitna pedijatrijska ambulanta i dnevna bolnica. Konstantan priljev pacijenata i povećanje broja premašuje naše kapacitete, ali unatoč tome zaista dajemo sve od sebe da djeca dobiju najbolju potrebnu skrb. U prosincu smo do danas imali ukupno 1.120 pacijenata i mi općenito imamo konstantno povećanje pacijenata zadnjih nekoliko godina. Zbrinjavamo sve pacijente mlađe od 18 godina na području Zadarske županije, rekla je Ljubičić.