Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U ruci metla, u glavi kemija i kvantna fizika

30.12.2016. 23:00
U ruci metla, u glavi kemija i kvantna fizika


Zanima me kako funkcioniraju elementarne sile. Način na koji se prenosi, primjerice, elektromagnetska sila. Zašto se atomi vežu jedan za druge, a zašto se helij ne veže za nikoga? Zašto? Zašto je svijet ovakav kakav jest? Kako je nastao? Kako su nastali bilo kakvi elementi? Kako je moguće otkriti planet udaljen 500 svjetlosnih godina?
Na prvu, pomislili bismo da su ovo pitanja nekog nadarenog učenika, studenta ili znanstvenika. No, nisu. Kao u dobrom vicu iz socijalizma, on je čistač, zove se Žarko Jusup i na nedavnoj dodjeli nagrada Nasmiješeno sunce proglašen je čistačem godine. I dok mu je u jutarnjim satima u ruci metla kojom glanca ulice Zadra, u glavi mu je kvantna fizika. Ali i mehanika, kemija i svaka znanost koja može pružiti odgovore koje traži.
Dana 2. svibnja bit će punih 11 godina otkako Žarko Jusup radi na mjestu čistača u zadarskoj Čistoći. Od samog početka radi većinu poslova unutar službe javne higijene. Spretno rukuje radnim sredstvima, od obične metle i trokolice, kosilice, puhalice, uličnog usisavača, motorne trokolice do vozila za sakupljanje komunalnog otpada. Teren mu nije fiksan i svojim radom pokriva područje cijelog grada kroz obje smjene. Žarko Jusup svojim svakodnevnim radom doprinosi da ulice Zadra budu čiste i uredne, a sugrađani i posjetitelji našeg grada zadovoljni njegovom čistoćom i ljepotom.
– To je profesija s kojom stvarno možeš upoznati društvo, kazuje Žarko, dodajući kako građani često nisu svjesni obujma njihovog posla.
– Jer, ne metemo samo ulice. Radimo još štošta drugo, kosimo uz ceste i rubnjake, odlazimo na otoke… Praktički cijeli arhipelag je pod nama. S tim da se ljeti obujam posla poveća za sto posto. Zima je malo lakša što se tiče posla, no ljeto je naporno i već od 1. svibnja do 1. listopada posla ima.
Žarko Jusup na svom poslu obavlja gotovo sve djelatnosti. Ne vozi jedino kamion C kategorije. Nisu baš svi čistači kao on ‘žvelti’, svatko radi kako i koliko može, kazuje
Uz fiziku, tu je ljubav i prema biologiji, promatranju ptica i njihovih navika, jer mu je otac bio strastven uzgajivač. Uživa i u izradi predmeta od drva. Razmišljao je, kaže, akademski proširiti svoja znanja. Od fakulteta zanimalo ga je računarstvo na FER-u, jer voli tehnologiju, no put ga je kaže, odveo na drugu stranu. Došli su obitelj, obveze, stan i kredit. U međuvremenu je za ‘svoju dušu’ na Algebri završio i programe za računovodstvenog servisera i sistemskog i mrežnog administratora. Kompjuter iz ničega, sastavi u sat, dva.
– Ma nije to velika znanost, kazuje.
A što se tiče posla čistača, jedna od prednosti je što je u tom poslu često sam, pa mu znaju padati razne stvari na pamet. Pa i pitanja.
A kad uz sve ovo dodamo i to kako je ovaj nesvakidašnji djelatnik Čistoće i veliki ljubitelj SF žanra, nije nam prestalo ništa drugo neko pitati za top tri književne preporuke.
Ispalio ih je kao iz topa: 1. Hyperion – Dan Simmons, 2. Silmarillion – J.R.R. Tolkien te 3. Olimp – Dan Simmons.