17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 23.travnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Na današnji dan
RSS feed
Današnji broj
Na današnji dan
23.04.
Piše: Pavao Jerolimov / pavao.jerolimov@zg.t-com.hr
1494.

Glagoljašu Stjepanu Beliću dopušteno je 23. travnja 1494. da drži predavanja staroslavenskog jezika i drugih nauka koje pripadaju svetom bogoslovlju. Tim dopuštenjem postao je prvi nama poznati službeno imenovani predavač staroslavenskog jezika. Njegovo imenovanje potvrđuje da se staroslavenski jezik predavao u XV. stoljeću glagoljašima na franjevačkim učilištima uz ostale teološke discipline. Franjevac trećeredac i glagoljaš Stjepan Belić bio je suvremenik Šimuna Klimantovića. Rođen je u Rabu oko 1460. i umro je u Zadru oko 1550. godine. Nije poznato gdje se školovao no zna se da je bio magistar biblijskih znanosti, bakalaureus prava i predavač staroslavenskog jezika. U tri je navrata bio provincijal franjevačke provincije u Dalmaciji.

 

1873.

U Zadru je 23. travnja 1873. objavljen prvi broj političke novine Zemljak. Izdavač i urednik bio je Josip Tončić, a od broja 1 druge godine izdavanja, 1874. uredništvo i izdavanje preuzima Ivan Danilo koji to ostaje do prestanka izlaženja lista. Novine su izlazile kao tjedni trokratnik, srijedom, petkom i nedjeljom, a od 1875. samo srijedom i subotom. Posljednji broj izašao je 28. lipnja 1876. Novine Zemljak tiskane su u tiskari Ivana Woditzke. Ukupno je izašlo 409 brojeva, a svaki je imao po 4 stranice koje su označavane nastavno unutar godišta. Veličina lista bila je 43,3 x 29,4 cm. Tko je sve surađivao u ovome listu teško je danas ustvrditi buduću su objavljeni tekstovi nepotpisani ili su označeni inicijalima, točnije samo jednim slovom. Političke novine Zemljak pokrenula su tzv. bečka petorica, odnosno tadašnji zastupnici Narodne stranke u Carevinskom vijeću u Beču Josip Antonietti, Petar Budmani, Ivan Danilo, Stefan Ljubiša i Đuro Vojnović. Bečka petorica istupila 1873. su iz Narodne stranke i utemeljili su vlastitu stranku Narodno-srednjačku, a po glasilu Zemljak nazivali su ih još i Zemljakovići. Zastupali su veću suradnju s Vladom u Beču, zbog čega su ih Mihovil Klaić i Narodni List žestoko napadali. Tadašnja Narodna stranka nakon pobjede na izborima 1870. bila je nedovoljno energična, jedinstvena i organizirana te su Zemljakovići tražili brže sjedinjenje Dalmacije s ostalim hrvatskim zemljama. U zadnjem broju političke novine Zemljak urednik Ivan Danilo piše kako list prestaje izlaziti zbog njegove bolesti. To nije isključeno kao razlog prestanka izlaženja novine Zemljak, no stvarni je razlog što je član te Narodno-srednjačke stranke, a ujedno i predsjednik Dalmatinskog sabora Stefan Mitrov Ljubiša zloupotrebio svoj politički položaj i materijalano se okoristio, te je morao odstupiti s dužnosti. Ivan Danilo se jamačno razočarao u tadašnju politiku te se 1876. povukao iz javnog i političkog života.

 

1933.

Zaljubljenici u planinarstvo iz Starigrada 23. travnja 1933. utemeljili su HPD Paklenica. Osnivanje je potakao župnik Ante Adžija, koji je bio i predsjednik do 1939. Društvo je okupljalo uglavnom tamošnje težake, no broj članova se smanjivao te su od 1939. postali samo povjereništvo.

 

  «21.04.
25.04.» 
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr