17 °C
Online izdanje
Subota, 27.svibnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Na današnji dan
RSS feed
Današnji broj
Na današnji dan
23.03.
Piše: Pavao Jerolimov / pavao.jerolimov@zg.t-com.hr
1423.

U Veneciji se 23. ožujka 1423. raspravljalo o ideji da se u Zadru izgradi zid koji bi grad dijelio na dva dijela. U jednom dijelu živjeli bi samo Mlečani nastanjeni u Zadru jer se tada još nisu osjećali sigurnima u Donatovu gradu. Taj prijedlog kao i sličan napravljen godinu kasnije nije usvojen.

 

1834.

U Zadru je 23. ožujka 1834. rođen Ivan Chlumecky, političar i pravnik. Pučku školu i nižu klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru. Školovanje je nastavio u Beču gdje je završio studij prava. Nakon studija uključio se u politički život Austro-ugarske monarhije te je među inim bio u prvoj polovini devedesetih godina XIX. stoljeća i predsjednik Carevinskog vijeća u Beču. Svoje političke stavove gradio je na mržnji prema Slavenima, prvenstveno Česima i Hrvatima, iako je podrijetlom bio Čeh, a djetinjstvo je proveo među Hrvatima. Umro je 11. prosinca 1924. u Bad Ausseu u Austriji.

1916.

Namjesništvo je 23. ožujka 1916. godine donijelo odluku po kojom su brojna dalmatinska društva raspuštena. Uglavnom su to bila talijanska i srpska, ali bilo je i više hrvatskih društava kojima je zabranjen rad. Velik broj zabranjenih društava imala su sjedište u Zadru. Zbog rata Austro-Ugarske Monarhije s Italijom i Srbijom, ta su društva bila antiaustrijski raspoložena. Tom odlukom među inim raspuštena su društva: Societa Operaria, Veloce Club Zaratino, Societa Ginnastica, Circolo Canottieri Diadora, Srbski sokol, Circolo di studi Antonio Bajamonti, Societa Juvendus Jadertina, Societa dei Bersaglieri, Associazione taliana di beneficenza, Societa dei studenti italiani itd.

1972.

U gradiću Comodoro Rividavia u Argentini 23. ožujka 1972. umro je Ćiril Ćudina, časnik, novinar i gospodarstvenik. Rođen je 1. svibnja 1894. u Pakoštanima. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, a gimnaziju s hrvatskim nastavnim jezikom završio je 1914. u Zadru. Kao austro-ugarski časnik sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu iz kojeg je izašao kao srpski časnik dobrovoljac. Kratko vrijeme djelovao je uz Antu Trumbića, a poslije rata bio je višegodišnji suradnik političke novine Obzor u rubrikama Narodno gospodarstvo i Domaća politika, odakle je nakon sukoba s urednikom Eugenom Demetrovićem prešao u Zagrebačkom zbor, današnji Zagrebački velesajam, kojemu je bio tajnik i ravnatelj do kraja 1944. Po osnutku NDH bio je zapovjednik Glavnog ustaškog stana do dolaska Ante Pavelića. Godine 1941. dobio je čin potpukovnika i ustrojio je u prostorima Zagrebačkog zbora prvu hrvatsku pukovniju. Dvije godine kasnije promaknut je u čin pukovnika. Neposredno prije kraja Drugog svjetskog rata prebjegao je u Austriju, a zatim u Italiju gdje je bio u više zarobljeničkih logora (Grumo Appula, Fermo Caserta, Taranto). Krajem 1946. pobjegao je iz Italije i sredinom 1947. došao je u Argentinu gdje je prve dvije godine živio u Buenos Airesu odakle se seli na jug u Patagoniju u mjesto Comodoro Rividavia.

 

  «21.03.
24.03.» 
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr