Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izglasan rebalans prošlogodišnjeg proračuna uvećan za 19 milijuna kuna

31.12.2016. 23:00
Izglasan rebalans prošlogodišnjeg proračuna uvećan za 19 milijuna kuna


Biograđani su saru godinu ispratili s proračunom od 81 milijun kuna, a dočekali Novu godinu s novim proračunom od čak 122 milijuna kuna. Naime, prije 15-ak dana usvojen je ovogodišnji proračun, dok su biogradski vijećnici na sjednici održanoj u subotu, na Silvestrovo s 9:2 usvojili drugi rebalans gradskog proračuna za 2016. godinu koji umjesto 61.947.373 kuna sada iznosi 80.947.373 kuna, što je povećanje za čak 19 milijuna kuna.
Riječ je o nastavku sjednice Gradskog vijeća Grada Biograda koja je protekli četvrtak bila prekinuta neposredno pred glasovanje o drugom rebalansu proračuna za 2016. godinu. Vladajući HDZ nije imao dovoljno ruku “za”, od 15 odazvalo se tek 9 vijećnika, od toga 6 vijećnika HDZ-a te su za pravno važeće izglasavanje trebale još dvije ruke, a imali su tek jednu.
Naime, nezavisni Ivan Babara htio je podržati rebalans, a dvije vijećnice SDP-a, Slavica Jeličić i Mira Ražnjević bile su protiv ovog znatno povećanog proračuna zbog, kažu, povećanja stavke intelektualnih i osobnih usluga te reprezentacije.
Predani rad Odjela
Na ovu sjednicu došlo je 11 vijećnika. Za sigurnih 8 ruku vijećnicima HDZ-a Šimi Mršiću, Sanji Delin, Tonu Bogdaniću, Eddiu Stamičaru, Šimi Kulašu i Ivici Kapitanoviću Šulcu pridružile su se i stranačke kolege Nikola Tomić i Ante Lukačić, dok je ruku za rebalans dignuo i nezavisni Ivan Babara. Protiv su bili Slavica Jeličić i Mira Ražnjević (SDP).
Nedostajali su predsjednica Gradskog vijeća Melanija Ražov-Radas (HDZ), nezavisni Leo Zorica i Mirana Belamarić (HDSSD) koja je u inozemstvu, dok HDSSD još nije imenovao zamjenu za Ivana Sambunjaka.
Za ovu prvu točku nastavka sjednice nije bilo rasprave već se odmah pristupilo glasovanju. Prethodno je Suzana Horvat Kolanović, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, govorila o tome kako je povećanju proračuna doprinio JUO.
– Ne slažemo se s tvrdnjama vijećnice Slavice Jeličić rečenim i na sjednici Vijeća i u medijima jer Jedinstveni upravni odjel itekako radi, ne idemo po kavama i ovakav proračun je rezultat predanog rada svih djelatnika u JUO-u. Za sve je projekte je potrebno puno rada i puno koncetracije, kazala je Horvat Kolanović.
U Jedinstvenom upravnom odjelu obavljaju se upravni i stručni poslovi iz samoupravnog djelokruga Grada kao jedinice lokalne samouprave, sukladno zakonima i drugim propisima, Statutu Grada, odlukama Gradskog vijeća i gradonačelnika.
– Usprkos malom broju djelatnika sva četiri odsjeka JUO-a postižu velike i vidljive rezultate zahvaljujući prvenstvenom predanom radu, trudu, usavršavanju i stručnosti, poručila je pročelnica Suzana Horvat Kolanović.
O građevinskim česticama
U nastavku sjednice raspravljalo se o zahtjevu Jedinstvenog upravnog odjela koji je zbog traženja branitelja Predraga Galešića i nekoliko arhitekata zatražio tumačenja vjerodostojnosti Odredbi za provođenje Prostornog plana uređenja o građevinskim česticama s oznakama Mv4 i Mv6 i dvojbi oko toga je li dozvoljena gradnja samostojećih stambenih građevina s jedne do tri stambene jedinice te koja je minimalna površina za te građevinske čestice.
– Na građevnim česticama koje su označene oznakama Mv4 i MvO je dozvoljena gradnja samostojećih stambenih građevina s 1 – 3 stambene jedinice ako minimalna površina iznosi 400 metara četvornih, tumačio je Davor Ivanović, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša dodajući kako je za gradnju samostojećih stambenih građevina sa 4 – 6 stambenih jedinica i za gradnju samostojećih stambenih građevina sa 7 – 9 stambenih jedinica, minimalna površina građevne čestice 500 metara četvornih.
Potom je donesena odluka o zamjeni zemljišta na Kumentu zbog proširenja prometnice.
– Sa što više građevinskog zemljišta s komunalnom infrastrukturom olakšat ćemo investitorima i zapošljavati ljude, poručio je Knez.