Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Godina rekordne dobiti Turisthotela

Autor: Damir Maričić

31.01.2013. 23:00
Godina rekordne dobiti Turisthotela


Rekordna dobit od preko 47 milijuna kuna takva je da poslovanje neće narušiti niti gubitak u sudskom sporu vrijednom preko sedam milijuna kuna, kao ni naplata državnog (turističkog zemljišta), a što bi kao novi izvanredan rashod uništilo većinu drugih tvrtki da im se dogodio
Zadarska hotelsko-turistička tvrtka Turisthotel prošle je godine ostvarila neto dobit od 47,3 milijuna kuna, što je za 19,7 posto viša dobit nego u godini prije, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
U svega nekoliko dana Turisthotel nas je tako “počastio” s nekoliko dobrih informacija. U takve, svakako, spada nedavna nagrada ADAC-a u Stuttgartu, kojom je ova tvrtka za svoj kamp Zaton dobila priznanje uvrštenjem u stotinjak najboljih u Europi, ali i posebnu nagradu od svega 14 dodijeljenih kao najbolje odredište za obiteljski odmor na Starom kontinentu.
I kod upravo skupljenih i od samog ministra turizma Veljka Ostojića objavljenih najvećih ovogodišnjih investicija u hrvatskom turizmu, Turisthotel je među 10 najvećih investitora, sa 105 milijuna kuna ulaganja. Centralni dio toga je 135 apartmana sa četiri zvjezdice koje upravo grade na mjestu srušenih sa tri zvjezdice, a na jesen će uslijediti i uređenje recepcije i samoposluge. Uz to valja se podsjetiti da znatnija investicija u novi dio kampa i akvapark slijedi kasnije.
Umanjenje rezultata
Ipak, iz Turisthotela napominju kako je na prošlogodišnje poslovne rezultate utjecao izgubljeni sudski spor za građevinske radove u Turističkom naselju Zaton iz 2006. godine (početkom rujna 2012. donesena je presuda Visokog trgovačkog suda RH te je naloženo da se tužitelju, tvrtki Invest-Zadar, isplati iznos od 7,1 milijun kuna, kao i parnični trošak od 402 tisuće kuna).
Najveći dio troškova po sudskom sporu, s obzirom na to da se radi o troškovima proteklih razdoblja, od oko 4,7 milijuna kuna, umanjio je zadržanu dobit, pa kada se za taj iznos umanji već spomenuta neto dobit (47,3 milijuna kuna), onda neto dobit iznosi 42,5 milijuna kuna, što je porast za 7,9 posto u odnosu na 2011. godinu.
Iz Turisthotela također napominju kako je iskazani poslovni rezultat privremen, jer je pred samu njegovu predaju Ministarstvo turizma ispostavilo račun za koncesijsku naknadu za zemljište u kampu Zaton. Naknada je utvrđena za 2011. i 2012. godinu, ukupni je iznos 1,1 milijun kuna, a taj će trošak biti obuhvaćen konačnim izvješćem za 2012. (koji se dostavlja do konca travnja).
Rast prihoda od 8 posto
Po podacima iz izvješća, ukupni prihod Turisthotela prošle je godine iznosio 185,4 milijuna kuna, što je 8,1 posto više nego u godini prije.
Znatno povećanje prihoda, kako se objašnjava, proisteklo je iz ukidanja rezerviranja po spomenutom izgubljenom sudskom sporu, u iznosu od 9,7 milijuna kuna. Bez toga bi ukupni prihodi iznosili 175,6 milijuna kuna i bili bi tek 2,5 posto veći od onih u 2011. godini, navode iz Turisthotela.
S druge strane, ukupni rashodi povećani su prošle godine za 3,1 posto na 125,6 milijuna kuna. U okviru troškova rezervirana su sredstava za kamate po već navedenom sudskom sporu u iznosu od 7 milijuna kuna, a bez njih bi prošlogodišnji troškovi iznosili 118,6 milijuna kuna i bili bi manji za 2,6 posto u odnosu na 2011.
Kažimo i da je Turisthotel lani u sezoni otvorio hostel Forum u Zadru te da se i od njega očekuju bolji rezultati iako on nema veliko ukupno značenje u rezultatima tvrtke.
Turisthotel će prema svim predviđanjima kao i prethodno i za 2012. godinu biti najuspješnije poduzeće u Zadarskoj županiji i jedno od najuspješnijih u hrvatskom turizmu.