Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uređenje rive još uvijek na čekanju

01.02.2020. 14:15


Ni dvije godine od olujnog juga koje je nanijelo velike štete zadarskoj rivi nisu počeli nikakvi radovi na kompletnoj sanaciji rive. Naime, tada je bilo najavljivano kako bi se kroz neko skorije vrijeme trebalo krenuti s kompletnom sanacijom obalnog pojasa.
Budući je riječ o opsežnom i jako skupom zahvatu, Grad je pomoć pri financiranju potražio u resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Prije dvije godine su gradonačelnik, pročelnici te čak i državni tajnik Josip Bilaver najavili kako će se cjelovita sanacija te rekontrukcija rive provesti u zajedničkoj suradnji Grada, Županije i Ministarstva.
Provjerili smo u kojoj je fazi ovaj projekt te dokle se došlo s njegovom realizacijom.
– Lučka uprava i resorno ministarstvo moraju proglasiti rivu lučkim područjem kako bi se nakon toga moglo tražiti sredstva i kandidirati projekt uređenja rive za sredstva EU. Dakle, koliko mi je poznato, prvo Državna lučka uprava treba proglasiti područje rive lučkim područjem, nakon čega bi se moglo krenuti u prijavu projekta. Inače, projekt je gotov i ima građevinsku dozvolu kojim će se urediti cjelokupni obalni pojas, od morskih orgulja do Sveučilišta. Projekt je napravio arhitektonski studio D & Z i to prije gotovo deset godina, a mi smo ga prilagodili novim zakonskim regulativama, rekao nam je Darko Kasap, pročelnik gradskog UO za graditeljstvo i prostorno uređenje. Dodao je kako će prema projektu riva ostati ista, tj. neće se niti širiti niti sužavati, te će se rekonstruirati obalni zid i radit će se opločenje. S druge strane, rekao je, gat će se proširiti u gabarite kakvi su bili prije drugog svjetskog rata te bi na vrhu trebala biti izgrađena lanterna slična onoj na ulazu u Jazine. Naime, pojasnio je Kasap, ovo su bili uvjeti konzervatora koji su tražili ukoliko se gat obnoviti prema povijesnom izgledu da se onda i lanterna treba staviti.
Inače, Darko Kasap svojedobno je rekao kako je uređenje rive financijski zahtjevan zalogaj od preko 50 milijuna kuna te bi se riva uređivala u tri etape.
U Državnoj lučkoj upravi provjerili smo u kojoj je fazi projekt uređenja rive, ali oni su nam kratko odgovorili kako još uvijek nisu zaprimili nikakvih službenih zahtjeva za postupanje u ovom konkretnom slučaju.


50  milijuna kuna je procijenjerno da bi stajalo uređenje rive