Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

IZVRSTAN ODAZIV Arheologija i povijest u suvremenom, online ruhu

01.02.2021. 13:59


Održana je prva digitalna Noć muzeja za koju je Arheološki muzej Zadar pripremio različite sadržaje te prilagodio postojeće novom načinu komunikacije. Tako su posjetitelji pobliže upoznavali kulturnu baštinu pomoću Facebook i You Tube stranice Muzeja.
Igrom do znanja složili su prvu digitalnu 3D slagalicu, digitalnu repliku drvene didaktičke igračke, a riječ je o maketi crkve sv. Donata, simbola Zadra.
Itekako aktualno i zanimljivo bilo je slušati o bolestima zbog kojih se mijenjao svijet, odnosno o epidemijama i pandemijama kroz povijest. Dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica, tumačila je značenje riječi »epidemija« i »pandemija« te koračala kroz prošlost s posebnim naglaskom na bolesti koje su je oblikovale.


Komunikacija na daljinu
– Prema zadnjim podacima, zaraženo je skoro sto milijuna ljudi. To me potaknulo da ispričavam ovu priču o bolestima koje su mijenjale povijest, o epidemijama i pandemijama. Smatra se kako su zarazne bolesti napredovale početkom sjedilačkog načina života, započela je zanimljivu priču istaknuvši motivaciju.
Kustos Vladimir Kusik je, koristeći nalaze novca, ali i druge arheološke nalaze iz Nina te povijesne izvore, obradio teme iz razdoblja antike i ranog srednjeg vijeka, povezane s događanjima koja su obilježila 2020. godinu: komunikacijom na daljinu, zdravljem i potresima. Služeči se arheologijom i poviješću protumačio je iskustva iz prošlosti koja mogu pomoći u suočavanju s istim izazovima koji su dijelovi današnjice.
– U prošlosti, svijetu bez moderne tehnologije i elektoničkih načina komunikacije, bilo je vrlo teško prenijeti informaciju velikom broju ljudi preko širokog geografskog područja. Vrlo efikasan način komunikacije i moćan medij bile su kovanice, novac koji je uvelike nadilazio svoju glavnu, ekonomsku funkciju, ukazao je Kusik na sva »lica i naličja«, odnosno uloge kovanica.
Uz dozu stvaralačke slobode, ali s uporištem u činjenicama, komparacijama i kemijskim analizama, pomoću multimedijske prezentacije Vedran Kundić i Jelena Vekić Bašić vratili su srednjovjekovni ciborij prokonzula Grgura u njegovo izvorno stanje.


Stručno vodstvo prof. dr. sc. Pavuše Vežića
Tea Katunarić Kirjakov, Eduard Visković i Dušanka Romanović prikazali su 3D model podvodnih lokaliteta koji omogućuje vjeran prikaz stvarnog svijeta pod morem te njihovu primjenu u edukacijske svrhe. Ovom su prilikom prezentirali rimski brodolom iz 1. st. pr. Krista pored Šćedra, a više ovakvih rekonstrukcija posjetitelji mogu pogledati u okviru gostujuće izložbe »Podvodna arheološka baština otoka Hvara: razvoj i recentna istraživanja«
Potom se virtualno razgledala crkva sv. Donata uz stručno vodstvo prof. dr. sc. Pavuše Vežića koji je ispričao mnoge zanimljivosti i o crkvi i o biskupu Donatu, a riječ je o snimci iz 2019. godine.
Budući da muze nisu nikada napustile muzej, pisane su brojne priče i pjesme s ciljem da iznova udahnu život predmetima koje muze/ji/ čuvaju. »Priče iz muzeja« započeli su u suradnji s akademikom Lukom Paljetkom koji je kazivao Elegiju za kamenu nimfu usnulu na rimskom Forumu u Zadru.
Tijekom čitavog programa Odjel za marketing i odnose s javnošću organizirao je nagradnu igru. Naime, valjalo je pažljivo slušati priče jer su se u njima se skrivali odgovori na postavljena pitanja. Odaziv je bio izvrstan.
– Arheološki muzej Zadar zahvaljuje gostima, Nevenu Maziću, Vedranu Kundiću, Tei Katunarić Kirjakov, Eduardu Viskoviću, Pavuši Vežiću i Luki Paljetku, koji su večeras s nama sudjelovali u programu prve digitalne Noći muzeja. Zahvaljujemo i vama, dragi prijatelji, na zanimanju. Do nekih novih priča, lijep pozdrav iz AMZd, poručili su za kraj.