Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani u samoizolaciji došli na šalter u policiju

01.02.2021. 13:02


Od početka epidemije koronavirusom epidemiolozi su uveli određivanje mjera samoizolacije za osobe koje su pozitivne na koronavirus, a njihovi su kontakti, primjerice, došli iz inozemstva.
Za to vrijeme, koje traje do 14 dana, osoba kojoj je izrečena ova mjera mora biti na adresi na kojoj je prijavljena, a policija ima pravo navratiti i provjeriti poštuje li osoba mjere samoizolacije.
Velika većina građana bez problema poštuje ove mjere te svih 14 dana ostaju doma, odmaraju, kuhaju, reorganiziraju kuću, stan, posvađaju se i pomire s ukućanima, koji su također zatvoreni kao prvi kontakti, te nakon 14 dana mogu slobodno izaći vani.
S druge strane, postoje oni rijetki koji smatraju kako su ove mjere nepotrebne ili ne razumiju što to točno podrazumijevaju, pa tako onda »samo skoknu« u trgovinu, »samo na brzinu odu nešto riješiti« i slično.
Provjerili smo u PU zadarskoj u koliko je to mjeri često u našoj županiji te koji su razlozi zbog kojih su pojedinci odlučili prekinuti samoizolaciju i time riskirati kaznu i do osam tisuća kuna.
– Policija kontinuirano provodi nadzor nad osobama kojima je od strane epidemiologa određena mjera samoizolacije ili liječenja kod kuće, temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika. Obavljenim terenskim provjerama evidentirana su kršenja mjere samoizolacije kod osoba koje policijski službenici nisu zatekli na adresi za koju su epidemiologu navele da će boraviti za vrijeme samoizolacije. Također imali smo nekoliko slučajeva kada su osobe kršile mjeru samoizolacije te su došle na šaltere upravnih poslova Policijske uprave radi izrade osobnih dokumenata. Isto tako, nekolicina njih je prekršila samoizolaciju kako bi došli u stanicu za tehnički pregled radi registracije vozila, ističe nam neke primjere kršenja samoizolacije Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.
Pojašnjava kako su zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti osobama koje su kršile izrečene mjere samoizolacije izdani prekršajni nalozi.
– Možemo napomenuti da su sve osobe kojima je izrečena jedna od mjera od strane epidemiologa – samoizolacija ili liječenje u kući evidentirane, te su kao takve vidljive prilikom traženja bilo koje usluge u državnim ili javnim ustanovama, ističe Grbin i još jednom apelira na građane da se pridržavaju uputa izrečenih od strane epidemiologa ili obiteljskih liječnika, radi izbjegavanja širenja bolesti.