Razvoj kritičkog mišljenja od najranije dobi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»RaSTEMo u znanosti«
Autor: 
Odgajateljice su pokuse provedene na radionicama predstavile i izvele s djecom u svojim vrtićkim skupinama, o čemu su izvijestile svoje mentore s radionica fotografijama, snimkama, izjavama djece putem kojih učiteljice mogu zaključiti koliko su radionice zapravo bile uspješne
Grad ZADAR
Pokusi prilagođeni djeci od tri do šest godina

Projekt »RaSTEMo u znanosti« predstavlja suradnju Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra i Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, a provodi se u suradnji s dječjim vrtićima u gradu Zadru, u obliku edukativnih radionica za odgojiteljice.

Grad Zadar, prepoznavši vrijednost projekta, u potpunosti ga financira.
Projekt »RaSTEMo u znanosti« zamišljen je kao niz od šest radionica različitih tema u periodu od šest mjeseci, namijenjenih odgojiteljicama gradskih dječjih vrtića.
U projekt su uključene učiteljice Ana Lipošćak (OŠ Šime Budinića), Vedrana Kasalo (OŠ Bartula Kašića), ispred Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra: Ana Šimurina, Gordana Kundid, Jelena Barbarić Gaćina, Josipa Stipanov, Mihovila Rončević, Vesna Krnčević, Lucija Mičić i Martina Perić iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar te Korana Marušić i Stanka Milković iz Gimnazije Vladimira Nazora.

Cilj ovoga projekta je razvijanje logičkog povezivanja, uočavanje pojava iz prirode te razvoj kritičkog mišljenja kod djece, i to od najranije dobi. Do sada su održane dvije edukativne radionice za odgojitelje na teme »Voda« i »Zrak«. Odgojiteljice su za održane radionice pokazale velik interes te su na istima sudjelovale odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Sunce, Dječjeg vrtića Radost, Dječjeg vrtića Kocka Kockica i Dječjeg vrtića Maslačak. Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje bila je domaćin održanih radionica, a u prostoru te škole održat će se i preostale edukativne radionice u projektu.

Na održanim radionicama profesorice fizike, kemije, biologije i geografije educirale su odgojiteljice pokazujući im pokuse prilagođene djeci od tri do šest godina, a na teme radionica, voda i zrak. Radionice su bile interaktivne, tako da su na njima i odgojiteljice izvodile pokuse uz stručno vođenje učiteljica.
Odgojiteljice su pokuse provedene na radionicama predstavile i izvele s djecom u svojim vrtićkim skupinama, o čemu su izvijestile svoje mentore s radionica fotografijama, snimkama, izjavama djece putem kojih učiteljice mogu zaključiti koliko su radionice zapravo bile uspješne.

Projekt »RaSTEMo u znanosti«, kroz koji će biti osigurana edukacija odgojitelja dječjih vrtića, nadovezat će se na projekt »darZa system – STEMiziraj se!« Udruge Robotic, Grada Zadra i Sveučilišta u Zadru kroz koji će biti nabavljena oprema za provođenje STEM-a u vrtiću te uspostava STEM vrtića kroz pilot-projekt i suradnju sa stručnjacima Sveučilišta u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno