Učenici rade za budućnost i nove tehnologije te sudjeluju u svjetskom projektu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uspjeh škole u Škabrnji inspirirao dolazak prvog solarnog broda MS Porrima u Hrvatsku
Autor: 
Svi naši djelatnici, zajedno s učenicima, ali i roditeljima i mještanima, iznimno su sretni, zadovoljni i ponosni. Ovime Škabrnja postaje poznata u cijelom svijetu, ali ovog puta po svom projektu kojim je otvorila vrata u svijet tehnologije i ekologije. Škola je postala dobar primjer, ne samo hrvatskim već i svjetskim školama, ponosno ističe ravnatelj Pavičić
Toni PERINIĆ
Svi učenici od 1. do 8. razreda sudjeluju u projektu

Uspjeh škole u Škabrnji inspirirao je dolazak prvog solarnog broda MS Porrima u Hrvatsku. Brod je trenutno na putu oko svijeta i bit će predstavljen na Expo Dubai u ožujku, a u Hrvatsku bi trebao doći već sljedeće godine. Brod je pogonjen solarima, zmajem i proizvdnjom vodika na licu mjesta iz morske vode. Osim toga brod će predstaviti nekoliko tehnologija od kojih je jedna i lov riba bez plastičnih mreža i čišćenje mirko i nano plastike u morima. U odboru Porrima Fondacije je i prof. dr. Davor Pavuna hrvatski fizičar i izumitelj, a on radi uz unuku legendarnog Jacque Cousteaua, Alexandru.

Mala škola za velike projekte

A kako je to uspjeh male škole inspirirao dolazak broda koji bi mogao promijeniti budućnost brodova, upitali smo ravnatelja OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje, Marina Pavičića koji je sudjelovao u pisanju projekta Sretna škola Plave ekonomija koji je započeo još 2017. godine.
- Do siječnja 2018. razrađivali smo i pisali projekt, ja, profesorica Ivana Ražov i Ina Matijević. Implementacija samog projekta išla je kroz pet etapa, od kojih je najznačajnija realizacija sunčane elektrane od 30 kwh, i ona je trajala do lipnja 2021. kada je i projekt u cijelosti realiziran, ispričao je ravnatelj Pavičić istaknuvši da je odrađen na veliko zadovoljstvo svih uključenih u realizaciju, ali i cijele zajednice.
- Svi naši djelatnici, zajedno s učenicima, ali i roditeljima i mještanima, iznimno su sretni, zadovoljni i ponosni. Ovime Škabrnja postaje poznata u cijelom svijetu, ali ovog puta po svom projektu kojim je otvorila vrata u svijet tehnologije i ekologije. Škola je postala dobar primjer, ne samo hrvatskim već i svjetskim školama, ponosno ističe ravnatelj. Učenici u projektu sudjeluju kroz učeničku zadrugu Maslina koju vodi Ivana Ražov, a imaju razne zadatke koje odrađuju kroz nastavu ili pak kao dodatne aktivnosti, a uključeni su baš svi učenici.

Zajednički rad svih u školi

- Učenici su zaduženi za tjedno očitovanje potrošnje električne energije, to rade preko zadruge ili tijekom nastave fizike. Svi učenici od 1. do 8. razreda su uključeni, svatko na svoj način sudjeluje u obrađivanju školskog vrta te razvrstavanju i sakupljanju otpada, zajedno sa svojim učiteljicama i razrednicima, govori nam Pavičić ističući kako ovim projektom djeca uče susrećući se sa stvarnim primjerima, učeći kroz praksu.
- Vrlo je važno da kroz ovaj projekt učenici nauče kako se sve što nam je potrebno nalazi u našoj okolini, okružuje nas. Sunce nam daje električnu energiju, imamo 2250 sunčanih sati godišnje. U našem vrtu su zasađene masline i druge biljke, koje nam daju hranu koju koristimo u vlastitoj kuhinji, daju nam kisik... Sve to oni to uče sa svojim učiteljima kroz određene predmete sadržaje. Tako na primjer, kad uče o električnom automobilu iz tehničke kulture, učenici imaju priliku uživo vidjeti kako električni automobil zapravo radi, a ne samo iz udžbenika, mogu se provozati u njemu, kazao je Pavičić. Posljedni uspjeh njegove škole jako ga veseli i čini ponosnim.
- Ukoliko brod zaista dođe u Hrvatsku, bilo bi to upravo zbog uspjeha naše škole i to bi za mene bila iznimna čast, time bismo svoj uspjeh, ali i neke osobitosti samo privilegiranih, mogli podijelili s drugima. Nemaju svi mogućnosti u ovim trenucima vidjeti takav brod koji je jedinstven, a našim sugrađanima bi ovim posjetom to bilo omogućeno. Zadar je povijesni grad, star više od 3000 godina. U povijesti je bio iznimno važan zbog svog geopolitičkog položaja. Danas je turističko središte, ali se i zbog drugih osobitosti nadam da će brod zaista doći u Zadar. Time bi to bila kruna ovog projekta te bi i naši sugrađani, ali i drugi učenici vidjeli brod, zaključio je na kraju Ravnatelj Pavičić istaknuvši kako je važnost ovog projekta upravo u tome da nauči djecu kako sve iz svoje okoline možemo iskoristiti, a da pri tome ne naštetimo prirodi. O platforimi Porrima te istoimenom brodu rekao nam je više Gunter Pauli, poduzetnik i ekonomist čiji je glavni projekt upravo Plava ekonomija kojem se priključila škola u Škabrnji.

Neraskidiva veza

- Porrima je platforma za ubrzavanje inovacija. Mnogi ljudi niti ne poznaju te sjajne nove načine života i rada. Samo gledamo Netflix i provjeravamo lajkove na našem telefonu, započeo je Pauli koji vodi mrežu od 3000 znanstvenika, tamo prikuplja najbolje, testira nekolicinu i brine se da imaju najbolju moguću tehnologiju. To je dokazao i brod Porrima koji je trenutno na putu oko svijeta.
- Taj nam brod omogućuje da pokažemo da te tehnologije mogu djelovati pod najvećim stresom i najtežim uvjetima. Onda kada se jednom dokaže, možemo se industrijalizirati, što znači da možemo pozvati mlade da se pridruže i uče, a zatim i razvijaju svoj posao, objasnio je Pauli koji razvija još neke nove tehnologije koje bi promijenile ribolov kakav znamo. Ribe bi se hvatale zavjesama s mjehurićima zraka koje bi omogućile da se poštede ženke. Takav sustav nalazi se i na brodu Porrima, a na brodu je još i sustav koji će očistiti 1000 litara po sekundi.
- Da to rade svi brodovi smanjili bismo velike količine plastike koja se skuplja u morima i oceanima, objasnio je Pauli koji se potom osvrnuo i na suradnju sa škabrnjskom školom.
- Naravno, dolazimo u Hrvatsku. MS Porrima će na hrvatskoj obali biti do jeseni 2023. Škabrnja je inicijativa koju smo podržali. Inicijativa je došla od učenika i ravnatelja i moram reći kako su to izvanredni ljudi. Zauvijek smo povezani i kada budemo na Svjetskoj izložbi u Dubaiju održat ćemo poseban sastanak s državnim tajnikom Svete Stolice tijekom kojeg će Vatikan izraziti zahvalnost ZAYED-u zaklada koja je omogućila novac za obnovu škole. Ovo je velik događaj. I siguran sam da će se nakon toga pojaviti nove inicijative. Moramo imati povjerenje i vjeru u budućnost, kazao je Pauli.

Božica budućnosti

Ime Porrima dolazi od Rimske božice, koja je bila štovana kao božica budućnosti, zaštitnica trudnica. Brod ima izazovan plan: dostaviti dokaze o radu za desetak tehnologija demonstrirajući njihovu učinkovitost na odiseji diljem svijeta. Na svom prvom putovanju od 3200 km između Tokija (Japan) i Kaohsiunga (Tajvan), MS Porrima je pokazala da su morski transport i ribolov spremni za temeljnu energetsku tranziciju. Sektor poznat po sagorijevanju teških zagađujućih goriva sada ima dokazanu konkurentnu alternativu. Ovo prvo međunarodno putovanje švicarske MS Porrime donijelo je ključni dokaz rada: solarno, vjetar i vodik nadmašili su sve sustave napajanja brodova po cijeni, tehničkoj izvedbi i pouzdanosti. Sljedećih 10.000 milja će dodatno odrediti kako mješavina obnovljivih izvora energije olakšava nove poslovne modele.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno