Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

OŠ BRAĆA RIBAR Ružičasti baloni s porukama protiv nasilja

01.03.2019. 16:47
OŠ BRAĆA RIBAR Ružičasti baloni s  porukama protiv  nasilja


Zanimljivim programom u Osnovnoj školi Braća Ribar  u Posedarju obilježen je Dan ružičastih majica, koji se obilježava i kao  Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
 – Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim  programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom  problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u  kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece, kazala je Krasna Jokić, pedagoginja.


Dan prepun emocija
Hvalevrijednom suradnjom pedagoginje i učitelja na obilježavanju  Dana ružičastih majica nazočili su svi učenici, učitelji i djelatnici škole.
– Dan ružičastih majica za mene osobno je dan prepun emocija. Ovim  danom i ružičastim bojama želimo pokazati da mi ne želimo biti nasilnici niti žrtve nasilja. Međutim nasilje je nažalost nešto što se događa, ističe Jokić.
Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog  nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika. Prije dvije godine od strane Hrvatskog sabora proglašen je kao Nacionalni  dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i  prevenciju nasilja.
 – Sudjelovati u njemu može apsolutno svatko. Ne moraš donirati novac, zvati telefone i slično. Obuci ružičasto. Sudjelovanje u obilježavanju  Dana ružičastih majica mogu ostvariti i oni koji ne nose ružičastu majicu, svi koji podržavaju ovaj pokret i kažu NE nasilju, poručila je Jokić.
Prema istraživanju svako peto dijete svakodnevno je izloženo nekom  obliku vršnjačkog nasilja. Pod nasilje ne misli se samo na tjelesno nego i  verbalno, elektroničko kao i drugi oblici koji su svakodnevica među  vršnjacima danas.


Nasilje nije cool
 – U današnje vrijeme kada je nasilje, nažalost, jedan od osnovnih problema u školama, možemo s ponosom reći da je u našoj školi nulta tolerancija na nasilje. Nasilje sigurno nije rješenje. Kada vidimo nasilje, trebamo ga spriječiti, a ne okrenuti glavu od toga. Nasilje nije kul (cool) i svi  to trebaju znati. Ne bojte se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv  nasilja, poručila je Jokić.
U dupkom punom atriju škole uz brojne plakate koje upozoravaju na  zlostavljanje djece, ružičaste majice i balone s porukama učenici 6. razreda pročitali su vlastite radove na temu Stop nasilju. Učenici 1. razreda  recitacijama i pjesmom oduševili su sve nazočne koji su ih nagradili velikim aplauzom.
Trebalo je biti u školi i vidjeti razdraganost učenika i njihovih učitelja,  ponosno će Krasna Jokić.
Na kraju manifestacije učenici i učitelji obučeni u ružičaste majice balone, također ružičaste, postavili su po zidovima atrija i hodnika škole.