Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mršić: Vidi se da smo puni samopouzdanja nakon Kupa

01.03.2021. 08:15


Mornar, Krka, Split, Cedevita Olimpija, Mega Soccerbet, niz je protivnika koji su iz Krešinog doma, jedan za drugim, još tamo od 9. listopada prošle godine kad je startala nova sezona ABA lige, uredno odnosili puni plijen. Naravno, svakoj seriji, pozitivnoj ili negativnoj, mora nekad doći kraj pa su tako na Višnjiku nakon subote dobili višestruku zadovoljštinu. Ne samo da je prekinut petomjesečni domaći post preko leđa tradicionalno neugodnog beogradskog Partizana, već je napravljen i ogroman korak ka ispunjenu osnovnog cilja, bijegu sa začelja regionalne karavane gdje se nalaze praktički od početka sezone. Reklo bi se da su Mršićevi igrači ubili tri muhe jednim udarcem, jer su uz prvu pobjedu na svom parketu i dolaska u komforniju zonu što se tiče poretka, vrlo ugodno iznenadili u trenutku kad je bilo upitno kako će izgledati nakon osvajanja Krešinog kupa poslije čega je uslijedila uvijek nezgodna pauza. Pribojavao se Mršić ove utakmice, ponajviše zbog kašnjenja Onuakua, Cartera i Justicea iz SAD-a, pošteni odmor nisu dobili ni Mavra i Jordano koji su bili s reprezentacijom u Istanbulu, dok je pred dvoboj s Partizanom otpao i Aleksandar Bursać zbog ozljede koljena. No, ni na drugoj strani nije bila bolja situacija, Partizan je u Krešin dom stigao poprilično oslabljen bez četvorice bitnih igrača (Paige, Mosley, Veličković, Mika), međutim te puste nedaće u beogradskim redovima otvorile su priliku nekim drugim igračima koji su ju itekako znali iskoristiti. Sve je to dovelo do trilera na terenu koji je potrajao dugih 45 minuta, sa Zadrom u ulozi lovine koju na kraju lovci u crno-bijelim dresovima nisu uspjeli uhvatiti.


Probijen led
– Konačno smo probili led, upisali smo prvu domaću pobjedu u ABA ligi ove sezone. Čestitam svojim igračima na dobroj utakmici. Dan prije utakmice smo napravili prvi zajednički trening, a također smo imali tri igrača koji su praktički pred utakmicu izašli iz zrakoplova nakon prekooceanskog leta i zato su imali problema s vremenskom razlikom. Vidi se da smo puni samopouzdanja nakon što smo osvojili Kup – kazao je Mršić po završetku dvoboja s Partizanom koji je odlučen nakon dodatnih pet minuta, a mogli su Zadrani zgotoviti cijeli posao i puno ranije. Imali su sredinom treće četvrtine plus 12 (67:55), ušli su u zadnje 23 sekunde s tri koša prednosti (83:80), no gosti su mora se priznati imali nevjerojatnu šutersku večer s čak 16 pogođenih trica pa je ona Jaramazova na sekundu prije kraja osnovnog dijela utakmice potpuno okrenula psihološki moment na stranu gostiju. Ipak, i u tih dodatnih pet minuta Mršićevi igrači su pokazali da imaju ono nešto što dijeli pobjednike od gubitnika.
– Čestitao bih i igračima Partizana na dobroj utakmici, posebno na odličnom šuterskom izdanju, jer ove sezone nisu bili na ovom šuterskom nivou kao večeras. Momčad koja je zadnja u ligi po postotku za tri poena danas je zabila 16 trica. Unatoč tome ostvarili smo pobjedu, jer smo na kraju u produžetku odigrali jako dobru obranu. Mislim da smo ukrali tri, četiri lopte u tom razdoblju, a problem nam je stvarao obrambeni skok na tim dugim loptama koje su bile česte kako su oni uglavnom šutirali izvan perimetra i onda su se lopte odbijale na dužu razdaljinu, a tu moji igrači nisu bili agresivni već su bili promatrači, što Partizan nije propustio iskoristiti. Ušli smo u produžetak s primljenom tricom u praktički zadnjoj sekundi, međutim i u tih dodatnih pet minuta nismo dozvolili pad, kontrolirali smo rezultat i na kraju stigli do zaslužene pobjede.


Dominacija u reketu
Intrigu je pobudio zadnji napad Partizana u osnovnom dijelu. Mršić je priznao da je ideja bila raditi prekršaj i tako spriječiti pokušaj za tricu gostiju, no plan se izjalovio, a nije se ni dobro zagrađivao skok što je sve kumovalo odlasku u produžetak.
– Tražili smo na zadnjem time-outu da ih pustimo da pređu centar i na prvom bloku na lopti trebali smo napraviti promjenu između dva igrača i kad krenu u akciju raditi prekršaj, međutim nismo uspjeli, naša greška svakako. Potom su uzeli napadački skok i pogodili tricu za produžetak – pojasnio je trener Zadra tu zadnju akciju u osnovnom dijelu dvoboja u kojem su svi segmenti osim šuta za tri i napadačkog skoka otišli na stranu njegove momčadi. Bila je to sigurno jedna od upečatljivijih partija ove sezone u kojoj su svoje prste imali svi igrači osim najmlađih Brale i Buljana koji nisu ulazili u igru. Čak su šestorica igrača upisali dvoznamenkaste učinke, a petorica od njih su spomenuti Amerikanci te Mavra i Jordano koji su bili upitnog stanja pred početak utakmice, dok je šesti Vuković bio zapravo najbolji Mršićev pojedinac sa svestranim učinkom u napadu i obrani. Kapetan Mavra je odigrao maestralno, bio je »clutch« igrač zabivši četiri iznimno bitna poena u zadnjoj minuti produžetka, ukupno je ubacio 20 koševa, a u isti koš s njim ide i Jan Palokaj koji je zabio tek četiri poena u 32 minute provedene na parketu, no ta četiri ubačaja bila su uistinu zlatna, za 83:80 te 94:90 i stoga se njegov napadački udio pored standardnog obrambenog pokazao vrlo vrijednim. Uz sve to treba izdvojiti čak 21 momčadsku asistenciju naspram 12 Partizana kao i veliku razliku u koševima postignutim iz reketa. Dominaciju Zadra pod koševima najbolje će oslikati čak 54 ubačena poena iz reketa, dok je Partizan zabio tek 22. S ovom ukupno šestom pobjedom, četvrtom u nizu, Mršićeva momčad je pokazala da joj nije mjesto na pretposljednjem mjestu kojeg je sve ovo vrijeme čvrsto držala i borba za ostanak sada se čini puno lakšom za izdržati. Mnogo je konkurenata koji trenutačno gledaju u leđa Zadranima, Borac je i dalje na četiri pobjede, a Krka i FMP su na pet tako da je pogled prema teškom ožujku u kojem ih čeka još sedam abaligaških utakmica sada definitivno puno ljepši i ako se nastavi jedriti na ovom pozitivnom valu na Višnjiku se mogu nadati i zlatnoj sredini na ljestvici što se nije zbilo još od već pomalo zaboravljene sezone 2017./18. kad je na klupi bio Aramis Naglić, a predvodnici na terenu Bostic i Knowles.




Vuković: Sretni smo, no nema vremena za slavlje
Kapetan Mavra je zabio najviše (20 p) i ubacio ključne poene u produžetku, Carter je bio ponajbolji igrač drugog poluvremena i produžetka sa 14 ubačaja, no priznanje za najboljeg igrača ipak je otišla u ruke Domagoja Vukovića koji je odigrao iznimno nadahnutu utakmicu, s vrlo ugodno popunjenim statističkim kategorijama. Ubacio je 11 poena, uhvatio sedam lopti, podijelio šest asistencija, a tome je dodao i tri ukradene lopte te dvije blokade od kojih je ona na kraju produžetka donijela i potvrdu da konačno ostaju abaligaški bodovi na Višnjiku.
– Ovo je prva utakmica nakon dvotjedne pauze i stvarno smo sretni što smo krenuli s pobjedom. Nismo bili na okupu dva tjedna pa je bilo malo nervoze, ali uspjeli smo pobijediti unatoč njihovom odličnom šuterskom danu. Stvarno smo sretni, no nemamo puno vremena za slavlje, sutra (danas op.a.) nas već čeka nova utakmica – kazao je Vuković.