U Posedarju će se nuditi vođene biciklističke ture tijekom cijele godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ivona Juranić Dedić, direktorica posedarskog TZ-a otkriva
Za ljeto smo već počeli planirati manifestacije u suradnji s Općinom Posedarje. Program od lipnja do rujna obuhvaća raznovrsne programe od zabavnih koncerata, klapa, nastupa folklornih društava. Nakon dvije godine pauze nastavljamo s tradicionalnim manifestacijama kao što su »Trka magaraca«, »Fešta od ribe i vina« i »Dan tune«, na kojima će nas zabavljati poznati glazbenici koji će zasigurno oduševiti sve posjetitelje, kazala je Juranić Dedić
Vedran SITNICA
Današnji turisti traže destinacije u kojima se osjećaju sigurno

Iako je tek ožujak na vratima, pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu, od koje svi imaju velika očekivanja, već su počele. Dok pandemija koronavirusa jenjava, a bukti rat u Ukrajini svi pozorno prate situaciju i zaključuju da pripreme moraju dobro i na vrijeme odraditi.

Projekt biciklističkog centra

Ivona Juranić Dedić, direktorica Turističke zajednice općine Posedarje otkriva nam planove za nadolazeću sezonu.
- Pripreme za turističku sezonu 2022. već su počele te u dogovoru s Općinom Posedarje planiramo uređenje plaža, postavljanje smeđe signalizacije na biciklističkim stazama i uređenje biciklističkog centra u Posedarju. Biciklistički centar je projekt koji je pokrenuo Biciklistički klub Posedarje, a Općina Posedarje je dala na korištenje prostor stare željezare koji će se obnoviti i urediti za potrebe biciklističkog kluba. Turistička zajednica Općine Posedarje financirat će stanicu za popravak bicikala koja će stajati ispred biciklističkog centra. Dio prostora koristit će se kao skladište opreme te prostor za servis. Ostali dio prostora imat će funkciju trening dvorane u kojoj će se održavati treninzi na trenažerima i valjcima i kao izložbeni prostor u kojem ćemo prezentirati biciklističke staze općine Posedarje. S obzirom na to da klub među svojim članovima ima licencirane biciklističke vodiče, namjera je nuditi vođene biciklističke ture tijekom cijele godine čime ćemo puniti smještajne kapacitete i izvan turističke sezone, istaknula je Juranić Dedić i dodala kako planiraju i zajedničko udruženo oglašavanje s turističkim zajednicama Starigrada, Jasenica, Novigrada i Ražanca u zemljama iz kojih im dolazi najveći broj turista.
- Za ljeto smo već počeli planirati manifestacije u suradnji s Općinom Posedarje. Program od lipnja do rujna obuhvaća raznovrsne programe od zabavnih koncerata, klapa, nastupa folklornih društava. Nakon dvije godine pauze nastavljamo s tradicionalnim manifestacijama kao što su »Trka magaraca«, »Fešta od ribe i vina« i »Dan tune«, na kojima će nas zabavljati poznati glazbenici koji će zasigurno oduševiti sve posjetitelje. U studenom 2021. godine prijavili smo se na natječaj LAGUR-a »Tri mora« za mjeru 2.2. - Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne - maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture zajedno s Općinom Posedarje pa čekamo rezultate natječaja. U međuvremenu pripremamo dokumentaciju za natječaj HTZ-a koji bi trebao izaći do kraja ožujka, kazala je Juranić Dedić i dodala kako imaju velika očekivanja od ove sezone.

Očekuje se bolja sezona

- Očekujemo da će ova turistička sezona biti bolja od lanjske te da ćemo doseći brojke iz 2019. godine. Već u 2021. dosegnuli smo skoro 80 posto noćenja iz 2019. godine unatoč lošem početku predsezone, kazala je Juranić Dedić te podsjetila kako je Turistička zajednica općine Posedarje u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine zabilježila ukupan broj dolazaka 12.686, što je 41,33 posto više u odnosu na 2020. godinu te 26,30 posto manje nego 2019. godine i ukupan broj noćenja 108.892, što je 13,89 posto više nego 2020. godine te 24,26 posto manje nego 2019. godine.
- Na području naše Turističke zajednice i dalje su najbrojniji njemački turisti. Također, raste broj noćenja domaćih turista. Veći dio u dolascima i noćenjima zauzimaju i turisti iz Slovenije, Poljske, Češke i Austrije, kazala je Juranić Dedić i napomenula kako na području općine Posedarje ima 1.264 osnovna i 160 pomoćnih ležajeva u objektima u domaćinstvu te 164 osnovna i 19 pomoćnih ležajeva u hotelima i pansionima i 72 osnovna ležaja u kampovima.
- Općina je u blizini zanimljivih prirodnih lokaliteta te je popularna po velikom broju različitih aktivnosti za sve one koji vole aktivni odmor. Današnji turisti traže destinacije u kojima se osjećaju sigurno i u kojima nema gužvi, a to je ono što im mi možemo ponuditi, zaključila je Juranić Dedić.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno