Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Grad koji je nadmašio samog sebe

Autor: Damir Maričić

31.03.2009. 22:00
Grad koji je nadmašio samog sebe

Foto: Adam VIDAS



Dr. Branimir Lokin autor je i novog plana koji polazi od učinjenog od 2002. do 2007. godine u kojima je Zadar sa stopama rasta od 10,9 posto nadmašio sva očekivanja i mjerljive usporedbe
Dr. Branimir Lokinpredstavio je pred Gradskim vijećem Zadra, proširenim predstavnicima Gospodarske i Obrtničke komore, gospodarstvenicima i čelnicima drugih relevantnih institucija, “Makroekonomski program Grada Zadra do 2020. godine – Zadar – pet godina poslije”.
– Zadar je s prosječnom stopom rasta od 2002. do 2007. godine od 10,9 posto nadmašio sva očekivanja, pa i naša o rastu od šest posto. To je spektakularan rast koji se s ničim drugim u Hrvatskoj ne može usporediti, kazao je uvodno Lokin, ispričavajući se zbog “greške” u projekciji, a naravno da su svi okupljeni “ispriku” vrlo rado i blagonaklono primili.
Gradonačelnik Zadar dr. Živko Kolega podsjetio je da je Grad Zadar od dr. Lokina i suradnika naručio svojevremeno prvi integralni razvojni dokument koji je tretirao strategiju grada od 2002. do 2015., a da je sadašnja strategija valorizirala ostvareno od 2002. do 2007. godine, te u daljnim projekcijama išla do 2020. godine.
– Naglasak je na revalorizaciji prethodnih razvojnih ciljeva te na – održivosti razvoja ubuduće. Citirat ću autore koji kažu kako je u ovih pet godina Zadar imao spektakularan gospodarski i društveni rast nadmašivši sve usporedbe. Riječ je o eksplozivnom rastu, kazao je Kolega.
Kolega je podsjetio na pred dva mejseca održano savjetovanje o održivom razvoju gradova na kome je dr. Mato Crkvenac uime autora Ekonomskog foruma iz Zagreba samo naznačio mjerenu uspješnost hrvatskih gradova (rezultati će biti objavljeni u lipnju) prema čemu je Zadar nesporno prvi u državi.
Investitori su došli
Autor dr. Branimir Lokin kazao je kako je kontinuitet planiranja dobra praksa a zahtijeva i povremenu valorizaciju i provjeru ostvarenja odnosno potrebe mijena ciljeva.
– Vrlo ambiciozan projekt od 2002. godine nadmašen je u svim elementima. Temeljni slogani ali sadržajno značajni – metropolizacija i internacionalizacija – provode se u djelu. Grad je otvorio svoj prostor investitorima i oni su došli. Strukutra potrošnje izmijenjena je u korist investicija koje su donijele spektakularan rast. Rast nije bio samo ekstenzivan (visoka ulaganja) već i visoko efikasan, a time je dužnička pozicija Zadra povoljna, za razliku od recimo Hrvatske. Dakle položaj je Zadra da i dalje može ići u investiranje jer dosadašnji razvoj nije stvorio prevelike dugove.
Lokin je naglasio kako je u zbilji proveden proces tercijalizacije jer tercijalne djelatnosti već su na 64 posto BDP-a Zadra. Drugi ključan element ravoja – stanovništvo – također u promatranom razdoblju dobro stoji.
– Za razliku od 90 posto Hrvatske, Zadar ima i prirodni prirast stanovništva, iako nevelik, kao i mehanički priljev. No dugoročno dolazi do pogoršanja sturkture odnosno starenja, te na demografiji mora raditi i sam Grad. Teškoća će biti jer već 2010. nedostajat će radne snage, naročito kvalitetne.
Lokin je kazao kako je od 21 postotone nezaposlenosti s početka razdoblja gotovo došlo do apsorpcije nezaposlenih, ali i uvećanja ukupno aktivnog stanovništva kao nigdje drugdje u Hrvatskoj što znači da je rast bio i socijalno poželjan, što nije uvijek slučaj.
Vraćanje Mediterana
Dr. Lokin istakao je tezu koju dugo zastupa kako će promjene na svjetskim pozicijama vratiti značenje Mediterana kao prometnog srca svijeta čemu u prilog ide snažno jačanje zemalja Srednjeg i Dalekog Istoka, a ne tek Euroatlatika. Štoviše na tom polju čak i očekuje velike pritiske na ovdašnju sredinu.
– Zadar kao milenijski grad s osam slojeva povijesti te dobrom pozicijom s početka 21 stoljeća, treba u tom tražiti svoje mjesto.
Istaknuta je gotovo sigurna razvojna komponenta pomorskog prometa i luka, što se naslanja na dobre ceste ali vrlo loš željeznički položaj.
U najkraćim naznakama svjetska kriza je okarakterizirana ne tek kao kriza sekunadarnih hipotekarnih kredita u SAD-u, već strukturnog problema enormnih deficita SAD-a, što se na kraju ogleda u strukturi pretjerane tercijalizacije te svođenja društva na to da svega 12 posto svojih potrebe proizvodi, a ostalo uvozi. Iako naizgled elitističko razmišljanje kada se gleda na strategiju malog Zadra, poučno je utoliko što Zadar mora poraditi na sličnim problemima (kao i Hrvatska). Naime, ne odustajući od tercijalizacije – uslužnih djelatnosti – jasno je da Zadarskoj županiji nedostaje proizvodnja.
Internetski grad?
U konačnici u vremenu pred Zadrom ne očekuje se ovako ekspanzivan niti eksplozivan rast, već svođenje stope na dobrih pet posto, naslanjanje na ideju Mediterana koja će snažiti, oživljavanje proizvodnje, ravoteža Grada i Županije u razvoju, a sve u ideji Zadar – internetski grad. Ideja prilično nedefinirana u sadašnjoj praksi, pa i u odnosu na prethodne slogane metropolizacije i ineternacionalizacije, znači osim komunikacijskog i svakog drugog globaliziranja i tendenciju suprotno metropolama, koje su stvarale veće troškove od prihoda – grad koji stvara veće prihode od rashoda, te je održiv.


 STRATEGIJA PLAĆENA 350.000 KUNA


Autor Strategije je dr. sc. Branimir Lokin sa suradnicima: Snježanom Habulin, Vladimirom Milkovićem, mr. sc. Anom Lokin, Mirkom Petričecom uz korištenje analiza Gospodarske komore – Županijske komore Zadar.
Program je plaćen oko 350.000 kuna.