Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grbin: SDP želi da promjene u pravosuđu započnu odmah

01.04.2021. 09:30


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i kandidat za gradonačelnika Zadra Marko Vučetić održali su konferenciju za novinare kojoj su nazočili i čelnici gradske i županijske organizacije Daniel Radeta i Erol Gaši. Grbin je naglasio kako, bez obzira što su lokalni izbori, on i Vučetić moraju govoriti o temi koja se, kako je kazao, »na prvi pogled čini nevezana uz lokalne sredine, ali je s njima izuzetno vezana.«


Očekuju da se Đurđević kandidira
– A to je stanje u pravosuđu koje mori ne samo Republiku Hrvatsku u cjelini, već gotovo sve naše županije, općine i gradove. Danas je Državno sudbeno vijeće donijelo odluku o suspenziji sudaca snimljenih sa Zdravkom Mamićem i to je zapravo jedina odluka koju je DSV mogao donijeti u ovoj situaciji, međutim ona otvara brojna pitanja, a jedno od najvažnijih koja želim postaviti svima nama ne samo u politici, nego u čitavom hrvatskom društvu glasi – je li nam doista bio potreban Zdravko Mamić da shvatimo koliko je pravosuđe u Hrvatskoj loše te da se prisilimo početi ga mijenjati. Mi u SDP-u želimo da promjene u pravosuđu počnu odmah, a jedan od načina kako ih možemo pokrenuti je promjenom čelne osobe Vrhovnog suda RH. Imamo kandidatkinju gospođu Zlatu Đurđević, osobu koja je spremna poduzeti ono što je potrebno da se hrvatsko pravosuđe počne mijenjati. Nadam se da će DSV raspisati javni poziv i iskoristiti zakonske mogućnosti i da neće otezati s trajanjem javnog poziva. Očekujem da se profesorica Đurđević javi i da ju predsjednik RH predloži, ali ono što očekujem više od svega je da stranka koja se nalazi na optuženičkoj klupi i čiji se predmet nalazi pred Vrhovnim sudom ne opstruira izbor te da ne koristi svoju poziciju većinske stranke u Hrvatskom saboru kako bi za sebe osigurala povoljniji položaj u sudskom postupku, istaknuo je Grbin.


Zadar je specifičan grad
Koalicijski kandidat za gradonačelnika Zadra, Marko Vučetić, poručio je pak kako ovi lokalni izbori razotkrivaju našu stvarnost.
– A naša je stvarnost da djelujemo kao polis koji ima četiri milijuna stanovnika. Ništa što se događa u nekom dijelu Hrvatske nije moguće da se dogodi i da ne izaziva posljedice u svim gradovima, pa tako i u gradu Zadru. Zadar je specifičan grad budući da u njemu postoji kontinuitet HDZ-ovog vladanja preko 30 godina. Sve ono što HDZ jest i što je učinio Republici Hrvatskoj nalazi se na političkoj, metafizičkoj i stvarnoj razini u gradu Zadru. Prava promjena u Hrvatskoj počinje upravo iz ovog grada, poručio je Vučetić.