Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sanacija 432 metra obale, izgradnja šetnice i 120 parkirnih mjesta

01.04.2021. 10:00


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra u luci Gaženica uručili su 18 ugovora ukupno vrijednih 15 milijuna kuna. Općina Sukošan dobila je najveći iznos, za dva projekta ukupno 3,9 milijuna kuna. U tijeku su javni natječaji za izvođače radova na Barbiru te u luci od Rive do Keranovog mula.
– Riječ je o 500 tisuća kuna (bez PDV-a) vrijednoj sanaciji obale kralja Petra Krešimira IV. na Barbiru u Sukošanu od čega ministarstvo sufinancira sa 400 tisuća kuna, kazao je načelnik Ante Martinac.


Impresivni lučki projekt
Projekt »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja« u vrijednosti je 7.467.200 kuna bez PDV-a. Rok za dostavu ponuda je 14. travnja.
– Kako je za projekt u 100-postotnom iznosu investitor Županijska lučka uprava Zadar ugovor je potpisao ravnatelj Davor Škibola.
– Potpisani ugovor je u vrijednosti 3,4 milijuna kuna, a odnosi se za radove koji će se izvesti u ovoj godini, naglasio je Martinac.
Po impresivnom projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja« obuhvaća izgradnju obalnog zida ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, šetnicu, zelenilo i parkirna mjesta te rekonstrukciju završne površine postojećih gatova.


Početak radova – u svibnju
– Početak izvođenja radova predviđa se do kraja svibnja 2021., a završetak radova za 15 mjeseci, 12 mjeseci faza izvođenja radova, te tri mjeseca ljetne obustave radova, pojasnio je Martinac, dodajući kako je površina zahvata u akvatoriju oko 7.100 metara četvornih. Projekt obuhvaća uklanjanje mula na Ždralovcu te izvedbu novog mula duljine 12 metara i širine 1,80 metara. Postojeći Keranov mul zadržava prijašnje gabarite te će se uklopiti u novo projektirano stanje, kazao je Martinac.
Također će se produbiti lučki dio za 1,5 metara u svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova.
– Završetkom projekta povećat će se kapacitet komunalnih vezova, čiji je nedostatak predstavljao značajan problem, istaknuo je Martinac.




Barbir po projektu Miroslava Torbarine
Šetnica će biti široka tri metra sa zelenilom, a uz 432 metra šetnice bit će i 120 parkirnih mjesta, od toga 10 za invalide.
– Prvu i drugu fazu uređenja obalnog pojasa od Sportskog centra do Rive financirala je Općina Sukošan, za drugu je fazu podignuli smo i kredit u iznosu od pet milijuna kuna. Za treću fazu, sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu koja je unutar lučkog područja, investitor je Županijska lučka uprava Zadar koja je radila i projektnu dokumentaciju, istaknuo je Martinac.
Sanacija dijela obalnog pojasa na obali Kralja Petra Krešimira IV. na Barbiru radit će se po projektu Amplus-inženjering d.o.o. Sukošan, dipl. ing. grad. Miroslava Torbarine.
– Sanacija je predviđena na urušenom dijelu u dužini oko 200 metara, izgradnjom potpornog zida od armiranog betona i zaštitom obale kamenim nasipom/školjerom, navodi Martinac.


Zaštita povijesnih zidova
Duž obale izvest će se šetnica/sunčalište, a na pojedinim mjestima postojeći ostaci antičkih zidova od 1. do 5. stoljeća zaštit će se geotekstilom i drobljencem. Sanacija će se izvesti u skladu sa PPU-om Općine Sukošan.
– Naša vizija je mlada općina uz ispunjenje ciljeva, povećanje biznisa, poboljšanje infrastrukture, veći broj radnih mjesta, moderna, otvorena i komunikativna općina, odraz bogatstva i kulturnog nasljeđa. Jasnom vizijom i održivim planom stvaramo uvjete za kvalitetan život na cijelom području Općine Sukošan. Nadam se da ćemo dovršiti započeto i biti primjer ostalima, zaključio je Martinac.