Sad na licu mjesta možemo s Maurom iskomunicirati planove, želje i potrebe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U parku na Višnjiku postavljena komunikacijska ploča za bolje razumijevanje
Širiti svijest i znanje može se isključivo na plastičan, kolorističan, afirmativan, nenametljiv način. Silom, ne ide. Mi imamo komunikacijsku knjigu (PECS) koja je velika pomoć u komunikacijskim potrebama mog sina koji ima autizam. Ovim potezom sad imamo komunikacijsku 'knjigu' postavljenu u prirodi. Kad prođemo, možemo na licu mjesta pokazati Mauru što planiramo raditi ili pak on nama pokazati želje i potrebe, rekla je Daniela Dunat Amon
ŠC VIŠNJIK
Komunikacijska ploča olakšat će komunikaciju onima kojima je to najpotrebnije

U dječjem parku u sklopu Športskog centra Višnjik, postavljena je komunikacijska ploča, prva takve vrste u Zadru. Ploču je dao izraditi i postaviti Kabinet za edukacijsku i rehabilitacijsku praksu Senzo iz Zadra kao svojevrstan dar Udruzi za autizam Zadar čija su djeca često korisnici nekog od oblika potpomognute komunikacije. Kao i dar svima koji imaju ograničenja u komunikaciji govorom, neovisno o njihovom dijagnosticiranom stanju.

Šarolika ploča puno je više od toga, a što točno znači osobama s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima, pitali smo Danielu Dunat Amon, potpredsjednicu Udruge za autizam i majku dječaka Maura, starog 5 i pol godina.

- Mnogi ljudi ne znaju da postoje i druga komunikacijska sredstva osim govora jer nemaju takvu situaciju u kući niti u blizini. Mnoga djeca teško se ili nikako služe govorom zbog dijagnoza razvojnih teškoća. To ne znači da takva djeca nemaju potrebu za životnim sadržajima koji uključuju i korištenje dječjeg parka. Širiti svijest i znanje može se isključivo na plastičan, kolorističan, afirmativan, nenametljiv način. Silom, ne ide. Mi imamo komunikacijsku knjigu (PECS) koja je velika pomoć u komunikacijskim potrebama mog sina koji ima autizam. Ovim potezom sad imamo komunikacijsku ‘knjigu’ postavljenu u prirodi. Kad prođemo, možemo na licu mjesta pokazati Mauru što planiramo raditi ili pak on nama pokazati želje i potrebe, rekla je Dunat Amon.

Kako dodaje, ploča je zanimljiva i djeci i osobama redovnog razvoja jer je naprosto prelijepa.

- Mnogi će zastati i pogledati, prenijeti viđeno, guglati, pitati. Jednog dana, nadam se, i to prije no moj Mauro odraste, grad će biti preplavljen komunikacijskim pločama jer su niskotehnička investicija, ‘pišljiv bob’ u smislu troška u odnosu na neke druge stvari, a one uistinu čine razliku. Osobito mi je važno i drago da je na ploči sličica loga naše Udruge za autizam Zadar jer mnogi ne znaju gdje se nalazimo, čak ni da postojimo. Ovako, i Udruga će dobiti zasluženi fokus, istaknula je Dunat Amon.
Osim djece i odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma, potpomognutu komunikaciju koriste djeca i odrasle osobe s cerebralnom paralizom, intelektualnim poteškoćama, višestrukim poteškoćama, genetičkim sindromima, oštećenjima sluha i sličnim stanjima koja mogu ograničiti ili potpuno onemogućiti govornu komunikaciju.
Simboli na komunikacijskoj ploči poredani su sukladno pragmatičnim potrebama korisnika – komuniciranje o osobama, radnjama, predmetima, osjećajima, mjestima i slično i označeni su različitim bojama zbog lakšeg odabira teme o kojoj će se komunicirati.

Ova će ploča pomoći i djeci i odraslima neurotipičnog razvoja u podizanju svijesti o različitim stanjima koja iziskuju komunikacijsku podršku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)